2010. június 22., kedd

cseresznyés lepény

Be kell vallanom Stahl-konyha  rajongó vagyok.
Ez a recept a 2009-es tavasz-nyári Stahl magazinból származik.Most cseresznyével készítettem,de finom meggyel és almával is.És szerintem bármilyen gyümölccsel.
A tészta hozzávalói: 20 dkg vaj
                            20 dkg cukor
                             1 tojássárgája
                             2 tojás
                             1 vaníliarúd
                             1 és fél dl tejföl
                            22 dkg finomliszt
                             1 csipet só
                             1 kávéskanál sütőpor
                             negyed kávéskanál szódabikarbóna
A vajat a cukorral és a vaníliarúd kikapargatott belsejével robotgéppel összedolgozzuk.Hozzáadjuk a tojássárgáját, egyenként a tojásokat, majd a tejfölt. Ezután a sütőporral és szódabikarbónával összekevert lisztet is beledolgozzuk.
A tortaformánk -24 cm átmérőjű- aljába 5 dkg vajat teszünk, a 175 fokra előmelegített sütőben 1-2 perc alatt megolvasztjuk.Az olvasztott vajban elkeverünk 15 dkg barna cukrot, fél kávéskanál fahéjat, 3 evőkanál darált diót. Rászórjuk a kimagozott cseresznyét (vagy meggyet, vagy meghámozott,kimagozott,szeletelt almát) egyenletes rétegben.
A gyümölcsre tesszük a kikevert tésztát, szintén egyenletesen.
Kb. 1 óra 15 perc alatt sül meg. Ha nagyon sül a teteje letakarjuk alufóliával, vagy sütőpapírral, nehogy megégjen.
Sütés után 5 percig pihentetjük, szélénél  körbevágjuk, kifordítjuk egy nagy tányérra. Én a tortaforma tetejére ráteszem a tányért és megfordítom, így a tányér alulra kerül, leemelem a tortaformát és gyönyörködöm a finomságban.Na nem sokáig....



0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails