2010. július 15., csütörtök

túrós-meggyes

Ha gyorsan finomat szeretnénk enni.
Nem olyan régen a sógornőm fiának a ballagására sütöttem, sikert aratott.Azóta volt egy családi összejövetel a Kőrös partján, vártak minket is, de a sütit is. Azt hiszem hagyomány lesz: ha család akkor túrós-meggyes.
Íme a recept mindenkinek, de elsősorban Orosházára...:)
A tészta hozzávalói:
  6 tojás
  6 evőkanál kristálycukor
  4 evőkanál víz
  2 evőkanál kakaó
  1 dl. olaj
  fél csomag sütőpor
  csipet só
  6 púpozott evőkanál liszt
A megmosott tojásokat szétválasztjuk.A tojássárgáját  4 evőkanál cukorral habosra keverjük.Hozzáadjuk a vizet, a kakaót, az olajat, a csipet sót, a lisztet és a sütőport.Jól kikeverjük, ha nagyon sűrű lenne még egy kicsi vízzel hígíthatjuk.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük a maradék két evőkanál cukorral.
A tojásfehérje habot óvatosan hozzákeverjük a kakaós masszához.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, 180 fokon sütjük, kb. 20 percig. Ne nyissuk rá a sütőajtót!

Közben elkészítjük a krémet: 20 dkg margarint 20 dkg porcukorral és egy csomag vaníliás cukorral kikeverünk, majd beledolgozunk 50 dkg túrót.Hűtőbe tesszük.

A megsült tésztát tálcára borítjuk, ha kihűlt rákenjük a túrókrémet, meggyet szórunk rá.Sűrűbben, ritkábban, ki hogy szereti.Nálunk amennyi ráfér...!
Lehet friss meggy vagy befőtt.Én azért szeretem befőttből készíteni mert a levét felhasználom a tetejére való zselé készítéséhez.
A meggylevet felengedjük annyi vízzel, hogy fél liter legyen. 2 csomag 12 g-os tortazselét (nálam Dr.Oetker) beleöntünk,  egy percig főzzük..Ha kihülőfélben van fokozatosan rátesszük a meggyel megszórt túrókrém tetejére.Hűtőbe tesszük, ha a zselé megdermedt, szeleteljük.
Vizes késsel könnyebb szeletelni.
Habár én még nem próbáltam, de nemcsak meggyel, hanem barackkal, eperrel, málnával, cseresznyével is készíthető.


0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails