2010. augusztus 13., péntek

parfé

Konyhai gépeim között még nincs fagyigép.Mostanában különböző gasztroblogokban csoda fagyiköltemények receptjeit olvasom, lehet, hogy a nyár végi kiárusításon beszerzek egyet.
Addig is marad a parfé. Ami nem kevésbé finom, mint a fagylalt, sőt a fagylaltok királyának is nevezik.
A különbség annyi, hogy a fagyit folyamatosan kevergetni kell fagyasztás közben, ezért lesz krémes,jégkristálymentes.
A parfé pedig tejszínhabbal dúsított és formában fagyasztott fagylalt.
A neve állítólag onnan ered, hogy egy francia nemes úr, aki elsők között kóstolta így kiáltott fel: "parfait!"- vagyis tökéletes.
Az alaprecept-nemes egyszerűséggel:
1 csomag főzős vaníliás pudingport 4 dl tejjel és 10 dkg cukorral megfőzünk.Ha kihűlt, 0,5 l tejszínt kemény habbá verünk 5 dkg cukorral és a pudinghoz keverjük. Ízlés szerint adhatunk még hozzá cukrot.
Ezt az alapreceptet variálhatjuk sokféleképpen. Adhatunk hozzá olvasztott csokoládét vagy cukorral és pici citromlével összeturmixolt gyümölcsöt.
Teljesen összekeverhetjük, csak épp hogy összekeverjük-ilyenkor csíkos lesz- vagy rétegelhetjük az alapkrémmel.
Formába tesszük -én őzgerincformába szoktam- és mélyhűtőben megfagyasztjuk.

Én most az alapkrémet és az olvasztott csokoládét rétegeltem, vienetta-szerűen.

kinder szelet

A helyi újság gasztro mellékletében találtam rá a receptre.Az újságban egyébként megtalálhatóak Limara pékségének levendulás finomságai.Már "dolgozom" rajta, hogy konyhánkat betöltse a levendulás fonatok illata.
Na de kinder szelet!
Melyik gyerek nem szereti a boltban kapható pingvines tejszeletet?
Az én lányaimnak mindennapi eledele lenne-ha hagynám.
Az újságból kinézett süti elkészítése és megpuhulása után körbeültük az asztalt, kóstoltunk, majd szavaztunk. Nem akarok választási csalásokba keveredni, pontos eredmény nem tudok mondani, megoszlottak a vélemények a "hasonlít-e a bolti tejszeletre" kérdésben. Viszont az nem kérdés, hogy finom! Nagyon!
A tésztához
15 dkg porcukrot,
  5  dkg vajat,
  2 evőkanál kakaóport,
  2 tojást,
  2 evőkanál mézet gőz fölött összedolgozunk.
Hozzákeverünk
35 dkg lisztet és
  1 kiskanál szódabikarbónát.
Amikor kihült a massza két egyforma lapot sütünk belőle a vajazott-lisztezett tepsi hátulján.
A krémhez
2 csomag főzős vaníliás pudingport,
3 dl tejfölt,
3 evőkanál lisztet simára keverünk
4 dl tejjel, és sűrűre főzzük.
Amikor kihűlt, hozzákeverünk
20 dkg vajból és
20 dkg porcukorból kikevert krémet.
A masszát a kihült két lap közé töltjük.A tetejét ízlés szerint porcukorral megszórhatjuk, vagy csokimázzal bevonjuk és kókuszreszelékkel megszórjuk. Egy napig puhulni hagyjuk.


2010. augusztus 11., szerda

Hawaii szendvics

Lányos család vagyunk. Mi szülők két csemeténk csicsergését élvezhetjük nap, mint nap.
Nagyobbik lányunk nemsokára 6 éves lesz, javában benne van a Barbie-korszakban.
Akinek hasonló korú lánya-lányai vannak, biztosan tudja milyen érzés amikor az újságosnál feltűnik a Barbie magazin legfrissebb száma.
-Anya nézd, megvesszük?
-Mi lenne, ha inkább...
-Nem anya, légyszi....
Nem mondom, hogy az összes számot megvesszük, néha sikerül lebeszélni, illetve más -hasznosabb- újságra vagy könyvre rábeszélni Barbie rajongó Pannánkat.
Esetleg inkább a Hercegnők magazint választja.....:)

A magazinban van Barbie-konyha rovat.Panna innen nézte ki egyik nap a  vacsorának valónkat.


Mivel a recept gyors, egyszerű és még jól is hangzik, elkészítettük
Hozzávalók:kenyér, vaj, sonka, ananász, sajt.
Elkészítése gyerekjáték.A kenyérszeleteket megvajazzuk, rátesszük a sonkát, az ananászkarikákat, reszelt sajttal megszórjuk, sütőbe tesszük, amíg rá nem olvad a sajt, végül ha már nem forró jóízűen megesszük.
Az eredeti recept szerint lapkasajt kerül a tetejére,de mi nem nagyon szeretjük, ezért választottuk a "bonyolultabb", reszelt sajtos változatot.
Vacsora után elgondolkoztunk....esetleg nem érné meg előfizetni....?


2010. augusztus 4., szerda

gyümölcsös pite

Az "összekeverem, rászórom a gyümölcsöt, be a sütőbe és kész" receptek közé tartozik.
Semmi bonyodalom, még tojásfehérje habot sem kell felverni.
2 tojás
30 dkg porcukor
10 dkg margarin
A három hozzávalót jól kikeverem.
Ezután hozzáteszek 35 dkg lisztet
1 csomag sütőport
2,5 dl tejet.
Sütőpapírral kibélelt vagy kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük a tésztát.
A tetejére "szabadon választott" gyümölcsöt szórunk.
Ez lehet cseresznye, meggy, fahéjas porcukorral megszórt szilva, rebarbara.
De akár vágott dióval és mazsolával is készülhet.
Vagy kettévágva csokoládékrémmel tölthető.

A képeken a rebarbarás és a meggyes változat látható.

Related Posts with Thumbnails