2011. május 21., szombat

rizses-epres szelet

Tombol az eperszezon! Imádom, amikor még gyerek voltam a kertben termett, minden reggel azzal kezdtem a napot, hogy leettem a megérett szemeket. Most már a piacot járjuk a finomságért.
Elég ritkán készítek epres sütit, mire nekilátnék elfogy az eper.
Ma sikerült ipari mennyiséget hozni a piacról. Az elkövető anyukám volt, aki épp nálunk hétvégézik, így időm is volt sütit sütni, sőt blogot írni.

Először is piskóta lapot sütünk.
Aztán elkészítjük a rizses tölteléket. Egy 3 dl-es pohárnyi rizst szűrőben megmosunk, egy lábasban 1 dl vízzel feltesszük főni. Ha elfőtt a víz, hozzáöntünk 3 dl tejet, ha ezt is magába szívta még kb. 3 dl tejet öntünk hozzá, puhára főzzük a rizst. Ha kész a rizs egy csomag vaníliás cukrot, fél citrom reszelt héját, ízlés szerinti kristálycukrot keverünk hozzá. Hagyjuk kihűlni, majd belekeverünk 2,5 dl tejszín habfixálóval vagy zselatin fixel felvert habját.
Rákenjük a kihűlt piskóta lapra a rizses tölteléket, rátesszük a megmosott, kettévágott eperszemeket.
Egy csomag tortazselét a csomagoláson leírtak szerint elkészítünk, az eperre csurgatjuk.
Hűtőbe tesszük, amíg meg nem dermed teljesen a zselé a tetején, majd szeleteljük és megesszük.


2011. május 20., péntek

blogszülinap

Az első!
Ma egy éves a blogom!
Tudom néha kicsit elhanyagollak, de tudod Rajtad kívűl vannak még gyerekeim....
Ígérem -tudatos szülőként- a jövőben jobban odafigyelek.
Boldog szülinapot Drága!

Egy tortakép, ha már szülinap!
A hétvégi tortánk, ami Zsófi névnapjára készült. Szokás szerint feladta lánykám a leckét: "Anya olyan tortát kérek, ami lila, van rajta maci és cumi is. Ja, és meggyes legyen!"
Így sikerült:





Folyt.köv.: torta részletei nemsokára a blogban.....most ünnepelünk!
Elvégre Szegeden Borfesztivál van!

2011. május 19., csütörtök

palócleves

Kedves kis férjecském kedvence. Palócleves bármikor bármennyi jöhet!
Amikor még -valamikor régen- csak az ismerkedésnél tartottunk, anyukám ezt rakta az asztalra.
- Ez mi? -jött  a "biztos ezt akarjátok velem megetetni" kérdés.
- Palócleves - szólt a magabiztos anyósjelölt.
Gundel János a leves megalkotója, Mikszáth Kálmán tiszteletére készítette, aki  állítólag kétszer is szedett a levesből. A hagyományt követve ezt tette -és teszi azóta is minden alkalommal- az én párom is!
Azóta akárhányszor megyünk az anyóssá vált jelölthöz, a palócleves elmaradhatatlan.
Na és ez nem elég, itthon is gyakran kell főzni. Már-már olyan mint nagymamáinknál a húsleves...

A leves hozzávalói:
50 dkg hús - nálunk pulykamell, de készülhet sertéscombból, bárány húsból, ürü húsból
1 nagy fej vöröshagyma
pici olaj
4-5 darab közepes burgonya
1 üveg  zöldbab, de készülhet friss zöldbabból is
1 gerezd fokhagyma
2-3 db. babérlevél
1 evőkanál liszt
2 dl tejföl
fűszerpaprika, só, bors, köménymag

Pörköltalapot készítünk - a vöröshagymát apró kockákra vágjuk, kevés olajon aranysárgára pirítjuk, beleszórjuk a fűszerpaprikát, pici vízzel felengedjük.
Beletesszük a kockára vágott húst, sózzuk, borsozzuk, ízesítjük összezúzott fokhagymával, köménymaggal.
Külön megfőzzük a megtisztított, kockára vágott burgonyát, babérleveles, sós vízben.
Ha friss a zöldbab,megtisztítjuk és 2-3 cm-es darabokra vágjuk, megfőzzük, ha üveges zöldbabot használunk a levével együtt mehet a levesbe.
Amikor minden megfőtt összeöntjük a húst, a burgonyát és a zöldbabot, azzal a lével együtt, amiben főttek. 
Tejfölös habarást készítünk - a lisztet elkeverjük a tejföllel, a leves levéből hozzáöntünk lassanként kb 2 dl-t, majd állandó keverés mellett beleöntjük a levesbe. Összeforraljuk, tálaljuk, fogyasztjuk.

Ha gyakorlott háziasszonyok vagyunk úgy is készíthetjük, hogy amikor már majdnem kész a husi, beletesszük a tisztított, kockára vágott burgonyát, a zöldbabot, ízesítjük, fűszerezzük,vízzel felöntjük, majd ha minden megfőtt tejfölös habarással sűrítjük.
Ennél a verziónál arra kell vigyázni, hogy minden megfőljön, de ne főljön szét.

Előttünk a példa: kétszer is lehet szedni!


2011. május 4., szerda

gyros pitában

Már régóta terveztem, hogy kipróbálom, házi gyros házi pitában. A tervet sikeresen végre hajtottam, majd bezsebeltem az elismeréseket...és persze tele ettem magam - én is.
Gyakori "vendég" lesz nálunk a gyros, mert elkészíteni sem bonyolult.

Először is kis csíkokra vágjuk a húst -kb. 60 dkg-ot, csirkemellet vagy borjúhúst. Megszórjuk gyros páccal, egy kis olivaolajjal meglocsoljuk, a hűtőben állni hagyjuk.
Elkészítjük az öntetet is. 2 dl joghurtba belekeverünk 1 nagyobb gerezd zúzott fokhagymát, egy teáskanál apróra vágott kaprot, pici sót. Hűtőbe rakjuk.
Jöhet a pita készítés:
A pita tészta  hozzávalói:
1 kg liszt
5 dl langyos víz
3 dkg élesztő
fél teáskanál cukor
egy teáskanál só
Az élesztőt belemorzsoljuk a cukros langyos vízbe. Összegyúrjuk a liszttel és a sóval. Ha nem elég lágy tésztát kapunk egy kis langyos vizet keverjünk még hozzá.
Letakarva kelesztjük egy órán át. Lisztezett kézzel 15 darab golyót formázunk a tésztából, negyed órát pihenni hagyjuk. Közben felforrósítjuk a sütőt 200 fokra.
A pihentetett golyókat fél-egy cm vastagságúra nyújtjuk, picit meglisztezzük a tetejüket, az először kinyújtott pitával kezdjük a sütést, sorban haladjunk. Fordítva rakjuk a tepsibe, tehát a kinyújtott tészta alsó fele most felülre kerüljön. Berakjuk a sütőbe, 2-3 perc múlva felpúposodik, ekkor megfordítjuk. Figyeljünk rá, mert hamar megsül. Ha kivesszük a sütőből takarjuk le konyharuhával, így puha marad.

A húst serpenyőben hirtelen megsütjük.
Az ízlés szerinti zöldségeket -lehet paprika, paradicsom, lila hagyma, uborka, saláta, retek- felszeleteljük.

A pita végét levágjuk, megtöltjük tetszőleges zöldségekkel, hússal, meglocsoljuk joghurtos szósszal és eszünk...


2011. május 1., vasárnap

Most Te is segíthetsz....

Mesi hívta fel a figyelmem Harcoskára.
Megosztanám mindenkinek, aki erre jár...
Most Te is segíthetsz....
... azzal, hogy minél több emberhez eljuttatod ennek a Kisfiúnak a hírét! Fogjunk össze Harcoskáért! 
Veres Csabika 2008. március 18-án látta meg a napvilágot, koraszülöttként. Születésekor 1130 gramm és 37 cm volt.
Idén betöltötte a harmadik életévét, és a mai napig nem evett és nem ivott még semmit a száján keresztül. Diagnózis nincs... Folyamatosan szondán keresztül mobil pumpával táplálják. A mobil pumpához a szerelék havi 25.000-30.000 Ft. Az otthoni fejlesztése alkalmanként 4.500-5.000 Ft között van. Nagyon sok mindenre szükség lenne a gyógyuláshoz, de három év költsége igen csak megterhelte a család kasszáját.

Létrehoztak Neki egy facebook oldalt (IDE KATTINTVA csatlakozhattok), hogy ezzel keressenek segítőket. Elsősorban nem pénzt gyűjtenek, hanem szeretnének találni egy orvost, aki felállítaná a diagnózist és el tudnának indulni a gyógyulás útján. Próbálkoztak bejutni a médiába, ezidáig hiába.

Amit mi tudunk tenni Harcoskáért:
  • Csatlakozzatok a facebook oldalához, hogy minél többen megismerjék Őt. Soha nem lehet tudni, hogy melyikünk ismerőse figyel fel Rá, lehet, hogy Nálad van a megoldás...
  • Ha van rá lehetőséged, akkor oszd meg ezt a bejegyzést a saját ismerőseiddel, küldd el e-mailen, terjeszd bármilyen formában, hogy a Kisfiú álma arról, hogy egészséges legyen, valóra válhasson...
  • Ha anyagilag tudod támogatni Őket, akkor magánszemélyként Szabadi Szilvia néven van Erste Bankos számlaszámuk, ide akár 100 Forintot is átutalhatsz: 11600006-00000000-34974500
    Ha cégen keresztül segítenél, akkor A Reménysugár a Beteg Gyermekekért, a Rászorultakért és a Betegekért Alapítvány keresztül tudtok támogatást nyújtani az alábbi számlaszámra: OTB BANK Rt. 11719001-20324043
    BUDAPEST BANK Rt. 10103881-49133800-01000005. Nagyon fontos, hogy a megjegyzés rovatba tüntessék felé, hogy Veres Csaba részére külditek a pénzt, mert csak akkor kapják meg a támogatást, így célzottan viszont eljut hozzájuk. Veres Csaba neve mellett adjátok még meg a cég címét és adószámát a megjegyzés rovatban, s az alapítvány, igazolást fog küldeni a támogatásról és az így leírható az adóból. Aki alapítványon keresztül utal, kérem, e-mailen jelezze Harcoska anyukájának (szasa29@gmail.com), mert a későbbiekben tájékoztatnak mindenkit Csabika állapotáról, aki segít a gyógyulásban. 
Csabikáról többet is megtudhattok ITT.
Köszönöm, hogy megpróbáltok Ti is segíteni!!!

Related Posts with Thumbnails