2011. május 4., szerda

gyros pitában

Már régóta terveztem, hogy kipróbálom, házi gyros házi pitában. A tervet sikeresen végre hajtottam, majd bezsebeltem az elismeréseket...és persze tele ettem magam - én is.
Gyakori "vendég" lesz nálunk a gyros, mert elkészíteni sem bonyolult.

Először is kis csíkokra vágjuk a húst -kb. 60 dkg-ot, csirkemellet vagy borjúhúst. Megszórjuk gyros páccal, egy kis olivaolajjal meglocsoljuk, a hűtőben állni hagyjuk.
Elkészítjük az öntetet is. 2 dl joghurtba belekeverünk 1 nagyobb gerezd zúzott fokhagymát, egy teáskanál apróra vágott kaprot, pici sót. Hűtőbe rakjuk.
Jöhet a pita készítés:
A pita tészta  hozzávalói:
1 kg liszt
5 dl langyos víz
3 dkg élesztő
fél teáskanál cukor
egy teáskanál só
Az élesztőt belemorzsoljuk a cukros langyos vízbe. Összegyúrjuk a liszttel és a sóval. Ha nem elég lágy tésztát kapunk egy kis langyos vizet keverjünk még hozzá.
Letakarva kelesztjük egy órán át. Lisztezett kézzel 15 darab golyót formázunk a tésztából, negyed órát pihenni hagyjuk. Közben felforrósítjuk a sütőt 200 fokra.
A pihentetett golyókat fél-egy cm vastagságúra nyújtjuk, picit meglisztezzük a tetejüket, az először kinyújtott pitával kezdjük a sütést, sorban haladjunk. Fordítva rakjuk a tepsibe, tehát a kinyújtott tészta alsó fele most felülre kerüljön. Berakjuk a sütőbe, 2-3 perc múlva felpúposodik, ekkor megfordítjuk. Figyeljünk rá, mert hamar megsül. Ha kivesszük a sütőből takarjuk le konyharuhával, így puha marad.

A húst serpenyőben hirtelen megsütjük.
Az ízlés szerinti zöldségeket -lehet paprika, paradicsom, lila hagyma, uborka, saláta, retek- felszeleteljük.

A pita végét levágjuk, megtöltjük tetszőleges zöldségekkel, hússal, meglocsoljuk joghurtos szósszal és eszünk...


0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails