2011. július 20., szerda

habos kakaó

Megfertőztem a kis-nagylányomat a sütés-főzés-recept mániámmal. Már egyszer gyártottunk melegszendvicset a Barbie-s újságból, most habos kakaót készítettünk minimax módra. A rajzfilm csatornán van egy új műsor, ahol gyerekek főznek, innen leste el Pannám a habos kakaó receptjét - többek között. Még van egy pár ellesett, sőt átszerkesztett recept a fejében, azt hiszem indítok egy sütés-főzés Pannával rovatot.
A recept:
Fél liter tejet melegítünk, belekeverünk 2 nagy evőkanál keserű kakaóport és 4 evőkanál mézet. Felforraljuk, közben kevergetjük, hogy feloldódjon a kakaópor. Ha kész pohárba öntjük, tejszínhabot nyomunk a tetejére és egy szelet vajas kaláccsal fogyasztjuk. Ebből a mennyiségből 2 pohár kakaó lesz, természetesen ízlés szerint édesíthetjük még mézzel.

2011. július 19., kedd

habos-kókuszos szelet

Egyszerű és nagyszerű kategóriába tartozó recept. Ez fontos szempont, ha meleg van, nyári szünet és két kislány + egy férj, akik "nasit" szeretnének.
A tészta hozzávalói:
20 dkg liszt
15 dkg margarin
20 dkg cukor
3 tojás sárgája
1 evőkanál tejföl
1 mokkáskanál szódabikarbóna
A hozzávalókat összegyúrjuk és kivajazott tepsibe egyenletesen szétlapítjuk.
Megkenjük lekvárral, lehet barack, erdei gyümölcs vagy ízlés szerint bármilyen ízű megfelelő.
A három tojás fehérjét 10 dkg cukorral kemény habbá verjük, majd 10 dkg kókuszreszeléket keverünk bele.
Rátesszük a lekvárral megkent tészta tetejére, majd addig sütjük 180 fokon, amíg piros nem lesz a teteje.

 

2011. július 4., hétfő

gesztenyés kosárka

gesztenye krémleves  mellet még egy desszert receptet is küldtem a gesztenyepürén meghirdetett receptversenyre. Kedvenceim a gesztenyés sütik, úgyhogy nehéz volt a választás. Végül a gesztenyés kosárkára esett a választás:

Hozzávalók:
1 db. Maroni Fehérarany gesztenyepüré / 250 g.
2 darab tojás
5 dkg margarin
3 dkg liszt
1 csomag vaníliás cukor
1 üveg Spar erdei vegyes gyümölcs lekvár
10 dkg étcsokoládé

A gesztenyemasszát habosra keverjük a tojásokkal, majd hozzákeverjük a vaníliás cukrot, a langyosra melegített margarint és a lisztet.
Kivajazott, kilisztezett linzer kosárka formába nyomjuk habzsák segítségével, előmelegített sütőbe készre sütjük. Ahogy kivesszük a sütőből, még melegen kiskanál segítségével benyomjuk a közepét.
Ha kihűlt egyenként olvasztott csokoládéba mártjuk az alját, hűtőben hagyjuk rádermedni.
Tálaláskor a kialakított mélyedésekbe lekvárt töltünk.

További gesztenyés recepteket találtok itt: http://gesztenyepure.hu/

gesztenye krémleves juharsziruppal

A gesztenyepürén meghirdetett receptversenyre készítettem el a gesztenye krémlevest.
Már régóta lapul a fiókban ez a recept, valószínűleg erre az alkalomra várt. A családban nagy sikere volt, remélem így lesz a receptversenyen is.

A hozzávalók:
1 db Maroni Fehérarany gesztenyepüré / 250 g.
8 dl Spar tej
1 csomag vaníliás pudingpor / főzős pudingpor
3 evőkanál kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg mazsola
0,5 dl rum
juharszirup a tálaláshoz

A pudingport kikeverjük 1 dl tejjel, a többi tejet feltesszük forralni. Ha forr, még egy deciliternyit lassanként hozzákeverünk a pudinghoz, majd visszaöntjük, szintén lassan a forró tejbe, folyamatos keverés mellett felforraljuk.
Beletesszük a villával összetört gesztenyepürét, még egy-két percig forraljuk. A tűzről levéve ízesítjük a vaníliás cukorral és ízlés szerint a kristálycukorral. Arra ügyeljünk, hogy a juharszirup még édesít a levesen.
Botmixerrel pürésítjük.
Rumba áztatott mazsolával és juharsziruppal tálaljuk.
Melegen és hidegen egyaránt finom.

További gesztenyés recepteket találtok itt:  http://gesztenyepure.hu/

Related Posts with Thumbnails