2011. augusztus 25., csütörtök

kekszes süti

A nyári forróságban nehéz a család követelését teljesíteni. Süti legyen, de meleg ne legyen!
A mi egyik kánikula sütink ez a kekszes süti. Habár most megennék valami habos-krémeset is, de az a közel 40 fokban szinte életveszély. Úgy vagyok ezzel, mint egyik kedvencem, Gordon Ramsay, nem szeretnék ételmérgezésben meghalni...:)
A kekszes sütinek csak egy baja van, egy napot állni kell hagyni. Illetve most lett még egy baja is, a csokimáz egyszerűen nem kötött meg rajta, de bakik nélkül nincs sütés-főzés. Mondom ezt én, de az imént említett Gordon biztos mást mondana illetve ordítana.

A süti hozzávalói:
kb. 3 csomag négyzet alakú háztartási keksz
4 csomag vaníliás pudingpor - a főzős változat
1 kg reszelt alma
40 dkg cukor

Normál méretű tepsibe szorosan egymás mellé lerakjuk a háztartási kekszet, majd elkészítjük a tölteléket.
A reszelt almát 7 dl vízzel és a cukorral forrástól számított 10 percig főzzük.
A 4 csomag pudingport 4 dl hideg vízzel összekeverjük és a forró almához öntjük, folyamatos keverés mellett felforraljuk.
Mivel hamar besűrűsödik, gyorsan öntsük a tölteléket a tepsibe lerakott kekszre.
A tetejére ismét kekszet rakunk, szorosan egymás mellé.
Ha kihűlt a töltelék, csokimázzal fedjük be a tetejét.
Hűtőben egy napig állni hagyjuk.


.

2011. augusztus 21., vasárnap

sajtos-tejszínes csirkemell

- ami készülhet pulykamellből is.
Ez a recept eredetileg úgy szólt, hogy a felszeletelt, kiklopfolt hússzeleteket sózzuk, borsozzuk, majd panírozzuk, lisztbe-tojásba-reszelt sajtba. Kivajazott tepsibe tesszük a szeleteket, tejszínnel meglocsoljuk,  a tetejére teszünk még reszelt sajtot, kicsit állni hagyjuk, készre sütjük.
Így sem bonyolult, de néha időhiányban szenvedtem és leegyszerűsítettem a dolgot. Most már csak a leegyszerűsített változatot készítem. Az előkészületek változatlanok, tehát felszeleteljük, kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk a húst. A panírozás kimarad, egyszerűen kivajazunk egy tepsit, megszórjuk reszelt sajttal, ráfektetjük a hússzeleteket, meglocsoljuk tejszínnel, a tetejét szintén megszórjuk reszelt sajttal. 20 percet állni hagyjuk, majd megsütjük.
Nagyon gyorsan kész van és nagyon finom!



2011. augusztus 19., péntek

almás-fahéjas palacsintabatyu

A lányaim nagyon szeretik a palacsintát, "ipari" mennyiség elfogy nálunk. Mi, szülők már kicsit unjuk, ezért megpróbálom változatossá tenni a tölteléket és a formát.
Legutóbb palacsintabatyuk készültek.
A palacsinta tésztájának bekeverésével kellene kezdeni, de sajnos a hozzávalókat sosem mérem.
Viszont remek palacsintareceptet találtam Flower receptes ládikájában. (Zárójelben megjegyzem játék is van az oldalon :) )
Visszatérve a palacsintabatyura:
Süssünk kb. 15 darab palacsintát, majd készítsük el a tölteléket.
A töltelék hozzávalói:
5 darab alma
15 dkg kristálycukor
2 dkg margarin
egy kávéskanál őrölt fahéj
narancshéj
Az almákat megmossuk, meghámozzuk és lereszeljük. Az almát a margarinon megpároljuk, belekeverjük a cukrot és a fahéjat. Ha elkészült betöltjük a palacsintákat, a közepére másfél-két evőkanál tölteléket teszünk, batyuként összefogjuk, narancshéj csíkokkal összekötjük.
Kivajazott tepsibe rakjuk és 10 perc alatt átsütjük.



2011. augusztus 16., kedd

farsangi fánk-Dr. Oetker módra

Örököltem egy kis receptkönyvet, a párom nagymamájától. Dr. Oetker-es, mivel az eleje hiányzik, sajnos nem tudom mikori kiadás.
A véletlennek köszönhetem, nemrég rábukkantam a könyv 2000. évi kiadására. Ugyanaz a kis könyv, csak nem olyan sárga lapokkal. Természetesen megvettem.
Az újabb kiadásban szereplő bevezetőből kiderült, hogy a régi kiadványok könyvaukciók keresett ritkaságai, pedig több, mint 150 millió példány került nagymamáinkhoz, dédnagymamáinkhoz, üknagymamáinkhoz... A cég története 1891-ben kezdődött.
A könyvben sok régi reklámplakát is van, ezeken jókat mosolygok.
"Hogyan készül a jó sütemény? Megmondja nekünk a világos fej!"


 
Tudom nincs farsang, de fánkra vágyott a család, így a farsangi fánkot sütöttem meg a könyvből.
A fánk gyorsan elkészíthető, sütőporral készül, nem kell várni, hogy megkeljen a tészta.
A hozzávalók:
12,5 dkg vaj vagy zsír
6 dkg cukor
4 tojás
50 dkg liszt
1 csomag Dr. Oetker féle sütőpor
kevés tej

A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a cukrot, sót, sütőporral elkevert lisztet és annyi tejet, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. A tésztát kinyújtjuk, kiszaggatjuk, forró zsírban sütjük, majd fahéjas porcukorral megszórjuk.
Ha a fánkot tölteni szeretnénk, a kinyújtott tésztára gyümölcsízt teszünk, majd ráhajtunk egy másik tésztalapot és így szaggatjuk.
Nálunk ez a töltött fánk nagy sikert aratott!





2011. augusztus 14., vasárnap

mese almás

Illéskrisz konyhája kedves játékot hirdetett Anyukám féltve őrzött receptje címmel...
Nekem is vannak féltve őrzött receptjeim, remélem sok receptem lesz is még anyukámtól.
A legkedvesebb, ami  még nagymamám, anyukám anyukája receptje, a mese almás.
Ezzel a recepttel indítottam a blogom, a legkedvesebbel.
Így szólt az első bejegyzésem:

Mesés almás pite - igazi nagymama féle.,
Az eredeti recept megsárgult lapjait féltve őrzöm!



Hozzávalók : 50 dkg liszt
                   1 csomag sütőpor
                   pici só
                  20 dkg kristálycukor
                   1 egész tojás
                  15 dkg zsír / az eredeti recept szerint, de én margarint használok
                   2 dl tejföl
Ezeket jól összegyúrom, két részre osztom. A tészta egyik felét kinyújtom, kivajazott, kilisztezett tepsibe teszem. A meghámozott, lereszelt alma levét kinyomkodom.Az alma levét a lányaimmal megitatom, az almát a pici búzadarával megszórt tésztára halmozom. Megszórom fahéjjal, vaníliás cukorral.A tészta másik felét is kinyújtom, a tetejére teszem. Villával megszurkálom, 180 fokon sütöm.
Íme, a végeredmény:


2011. augusztus 11., csütörtök

banán turmix Panna módra

Panna az én nagyobbik lányom.
Azt már említettem, hogy megfertőztem a konyha-mániámmal.
Lelkes nézője továbbra is a minimax főzőműsorának.
Tegnap a gyümölcsös kosarunkban barnuló banánok láttán fölajánlottam a lányoknak készítek banán turmixot.
Juppi! - jött a válasz és jöttek a segítő kezek.
Én ezt a fajta turmixot egyszerűen intézem, banán és tej a gépbe egy gombnyomás és kész.
A gombnyomás előtt rám szólt Panna: vaníliás cukor és egy kis citromlé nem kéne bele, mert én úgy tudom!
Miből lesz a cserebogár?!
A végeredmény vaníliás cukros-citromleves finom banánturmix!







2011. augusztus 5., péntek

kakaós csiga

Nagyon ritkán veszünk péksüteményt. Hihetetlen mennyiség elfogy(na) nálunk, így kedvezőbb - mennyiség és minőség szempontjából is -, ha nekiállok sütni. Ráadásul kakaós csiga téren válogatósak vagyunk, a leveles tésztás változat nem nyerő.
Tehát egy élesztős kakaós csiga recept következik, kakaókrémes töltelékkel.
A leírt adagból kb. 20  darab kisebb méretű kakaós csiga lesz.
Hozzávalók a tésztához:
70 dkg liszt
3 tojás sárgája
1,5 kocka élesztő (75 gramm)
6 dkg vaj
3,5 dl tej
6 dkg kristálycukor
csipet só
Az élesztőt a cukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk.
A tészta összes hozzávalóit összegyúrjuk, majd meleg helyen kelesztjük.

Közben elkészítjük a tölteléket:
A hozzávalók:
20 dkg vaj
20 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
2-3 evőkanál jó minőségű keserű kakaópor
A hozzávalókat habosra keverjük.

Ha megkelt a tésztánk, ujjnyi vastagra nyújtjuk, rákenjük a tölteléket, feltekerjük és kb. 3 cm-es darabokra vágjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, egymástól 2 cm távolságra, fél órát kelesztjük.
Előmelegített sütőbe sütjük. Amikor már piros a tetejük összekeverünk 1 dl meleg tejet
egy pici cukorral, ezzel meglocsoljuk a tetejét. Még 10 percig kisebb lángon sütjük.
Ízlés szerint porcukrozhatjuk a tetejét.


2011. augusztus 4., csütörtök

juhtúróval töltött gombafejek

Nagyon szeretem a gombát, sajnos a család többi tagja nem rajong érte. Ezért, ha vendégek jönnek, mindig kihasználom az alkalmat és készítek valamit gombából is.
A család pedig megkóstolja és megszereti. A vendégség utáni maradékból a gombafejek tűntek el legelőször.

A hozzávalók:
60 dkg gomba - ízlés szerint lehetnek kisebbek-nagyobbak, én a pici "egyfalatosakat" szeretem
20 dkg juhtúró
10 dkg margarin
1 nagy fej vöröshagyma
1 csokor petrezselyem
1 doboz tejföl - a kisebb kiszerelés, 175 gr., ha minden igaz
só, bors
A gombákat megmossuk.
A tönköket kiszedjük és karikákra vágjuk.
A hagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk, a margarinon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a karikákra vágott tönköket, lepirítjuk.
Ha kihűlt összekeverjük a juhtúróval, a finomra vágott petrezselyemmel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Betöltjük a gombafejeket a juhtúrós töltelékkel, a tetejére tejfölt teszünk, kivajazott jénaiba vagy tepsibe pakoljuk a gombafejeket és 180 fokon kb. 20 percig sütjük.

2011. augusztus 3., szerda

bögrés süti karamelizált szilvával és vaníliasodóval

A lányaim szerint, amihez van vaníliasodó, az csak jó lehet.
Ehhez a sütihez van, sőt még szilva is, ami szintén kedvenc!

A süti tésztája nagyon egyszerű, a "csak összekeverem" kategóriába tartozik.
Hozzávalók.
3 db. tojás
1 bögre natúr joghurt
0,5 bögre kristálycukor
1 bögre liszt
fél csomag sütőpor
A tojásokat, a joghurttal és a cukorral habosra keverjük. Jól keverjük ki, egész addig, amíg a cukor teljesen el nem olvad. Ezután beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet.
Nekem van egy mini-kuglóf szilikon sütőformám, 6 darabos, ebbe öntöm a tésztát, de megfelelő a szuflé forma is.
A kikevert tésztát beletesszük a formánkba, 180 fokon sütjük, kb fél óra alatt sül meg.


Elkészítjük a karamellizált szilvát: az 5-6 darab megmosott, kimagozott szilvát cikkekre vágjuk, 1-2 evőkanál margarint megolvasztunk, beletesszük a szilvát, 2 evőkanál kristálycukrot, egy kávéskanál fahéjat, nagy lángon, folyamatos keverés mellett karamellizáljuk.


Elkészítjük a vaníliasodót is:
hozzávalók:
1 liter tej
4 tojás sárgája
6-8 evőkanál kristálycukor-ízlés szerint
2 púpozott evőkanál liszt
1 csomag vaníliás cukor vagy egy fél vaníliarúd
A tejet a vaníliával feltesszük forrni. Közben kikeverjük a tojások sárgáját a liszttel és a cukorral, a meleg tejjel felhígítjuk, majd beleöntjük a felforrt tejbe, lassú tűznél kevergetjük, amíg be nem sűrűsödik.

Ha minden kész, már csak a tálalás van hátra - na és az evés!
A tésztára vaníliasodót teszünk, majd a szilvával díszítjük.

2011. augusztus 2., kedd

pettyes süti

Az utóbbi napokat anyukámnál töltöttük. A lányaim ott is maradtak, így az elkövetkezendő napokban talán több recept is kerül a blogba.
Anyukámnak is van egy "kisebb" receptgyűjteménye, ami folyamatosan bővül. Így sosem marad el a "van valami új recepted" kérdés. Természetesen mindig van újdonság, amit ki is próbálunk.
Most a pettyes sütit teszteltük.


A tészta hozzávalói:
40 dkg liszt
25 dkg margarin
5 tojás sárgája
15 dkg cukor
1 csomag sütőpor
1-2 kanál tejföl
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, beletesszük a többi hozzávalót és összegyúrjuk.
Három cipóra osztjuk.
Az egyik cipót lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
Megkenjük baracklekvárral.
A második cipóból berácsozzuk:


A rácsokra tesszük a tölteléket, ami lehet dió vagy máktöltelék.
Hozzávalók:
25 dkg darált dió vagy mák
20 dkg kristálycukor
1 citrom reszelt héja
5 tojás fehérje
A tojások fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd óvatosan beleforgatjuk a diót vagy a mákot és a citrom héját.

A harmadik cipót kinyújtjuk, ez kerül a tetejére.
Villával megszurkáljuk, majd 180 fokos sütőben készre sütjük.
Ha kihűlt csokimázzal befedjük. A csokimáz receptje a zserbó szeletnél megtalálható.

Nálunk a mákos változat készült el, amit egy kicsit extráztunk. A rácsok közé egy-egy szem szeder került, erre tettük a mákos tölteléket.
Gyorsan elfogyott...:)


Related Posts with Thumbnails