2011. augusztus 16., kedd

farsangi fánk-Dr. Oetker módra

Örököltem egy kis receptkönyvet, a párom nagymamájától. Dr. Oetker-es, mivel az eleje hiányzik, sajnos nem tudom mikori kiadás.
A véletlennek köszönhetem, nemrég rábukkantam a könyv 2000. évi kiadására. Ugyanaz a kis könyv, csak nem olyan sárga lapokkal. Természetesen megvettem.
Az újabb kiadásban szereplő bevezetőből kiderült, hogy a régi kiadványok könyvaukciók keresett ritkaságai, pedig több, mint 150 millió példány került nagymamáinkhoz, dédnagymamáinkhoz, üknagymamáinkhoz... A cég története 1891-ben kezdődött.
A könyvben sok régi reklámplakát is van, ezeken jókat mosolygok.
"Hogyan készül a jó sütemény? Megmondja nekünk a világos fej!"


 
Tudom nincs farsang, de fánkra vágyott a család, így a farsangi fánkot sütöttem meg a könyvből.
A fánk gyorsan elkészíthető, sütőporral készül, nem kell várni, hogy megkeljen a tészta.
A hozzávalók:
12,5 dkg vaj vagy zsír
6 dkg cukor
4 tojás
50 dkg liszt
1 csomag Dr. Oetker féle sütőpor
kevés tej

A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a cukrot, sót, sütőporral elkevert lisztet és annyi tejet, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. A tésztát kinyújtjuk, kiszaggatjuk, forró zsírban sütjük, majd fahéjas porcukorral megszórjuk.
Ha a fánkot tölteni szeretnénk, a kinyújtott tésztára gyümölcsízt teszünk, majd ráhajtunk egy másik tésztalapot és így szaggatjuk.
Nálunk ez a töltött fánk nagy sikert aratott!





2 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon guszta lett! Sütőporral még nem csináltam csak élesztővel, pedig mennyivel egyszerűbb!Találok rá alkalmat hogy így is kipróbáljam!:))

Vicuska írta...

Milyen szépek lettek ezek a fánkok sütőporral, nekem tetszik!

Related Posts with Thumbnails