2011. november 28., hétfő

erdei-gyümölcs krémes piskóta

A piskóta tésztának nagyon hálás vagyok. Amikor a mit süssek, ami gyorsan kész kérdés felmerül, akkor piskóta a válasz. Feltekerve vagy rétegezve, csokisan vagy gyümölcsösen, gesztenyésen, esetleg lekvárral...ezer féle a variáció, ezért megunhatatlan.

A piskóta recept itt olvasható, a piskótalapok közé a csokikosárkákba töltött krém került, a tetejére kakaóport szórtam.
Ez lett belőle:


2011. november 25., péntek

mézes krémes

Közeledik a karácsony, hétvégén meggyújthatjuk az első gyertyát az adventi koszorúnkon!
Csak ahhoz még el kell készíteni az adventi koszorúnkat. Ez a holnapi napon reméljük meg is történik, a lánykáim segítségével. A tervek és a hozzávalók készen állnak, holnap kreatív nap lesz!
Nálunk ha karácsony, akkor mézes krémes. Év közben ritkán sütöm, de az ünnepi asztalnak mindig része.
Bevallom őszintén a kép még tavalyi, készültem egy blogbejegyzésre még akkor, de elmaradt. Kicsit megkésve pótolom!

Tehát a mézes krémes hozzávalói:
A tésztához:
60 dkg liszt
18 dkg kristálycukor
6 dkg zsír vagy margarin
2 darab tojás
4 evőkanál méz
1 kávéskanál szódabikarbóna
fél kávéskanál őrölt fahéj
A hozzávalókat annyi tejföllel vagy tejjel összegyúrjuk, hogy nyújtható tésztánk legyen.
Négy egyenlő részre osztjuk, kinyújtjuk, vajjal megkent tepsi hátoldalán egyenként megsütjük. 180 fokon, pár perc alatt megsül. A tepsi hátuljáról óvatosan csúsztassuk le a lapokat, mert könnyen törnek.
A krém hozzávalói:
6 dl tej
12 dkg búzadara
15 dkg margarin
15 dkg porcukor
A tejben megfőzzük a búzadarát, ha kihűlt, hozzáadjuk a margarin és a porcukor habos keverékét. Jól összedolgozzuk.
A kihűlt lapokat megkenjük a krémmel, hagyjuk puhulni,egy napig pihentetjük.

Még 28 nap és már készül is! :)


2011. november 24., csütörtök

csőben sült zöldbab karajon

Szeretem és a család is szereti a csőben sülteket.
Könnyen elkészíthető, sokféleképpen variálható.
A hús lehet karaj csont nélkül, csirkemell vagy pulykamell.
A zöldség rá karfiol, brokkoli vagy zöldbab. Ja és majdnem elfelejtettem spárgaszezonban spárga.

A hozzávalók:
6-8 szelet karaj -vagy ízlés szerint csirke-, pulykamell
40 dkg zöldbab
kevés olivaolaj a sütéshez
grillfűszer

15 dkg reszelt sajt
A besamelmártáshoz:
5 dkg vaj
5 dkg liszt
4-5 dl tej

szerecsendió
A hússzeleteket kiklopfoljuk, sózzuk, grillfűszerrel bedörzsöljük, rövid ideig pihentetjük.
A zöldbabot -vagy az ízlés szerinti zöldséget- sós vízben megfőzzük.
Elkészítjük a besamelmártást: a vajat megolvasztjuk, belekeverjük a lisztet, világos rántást készítünk, majd apránként felöntjük a megmelegített tejjel. Sózzuk, szerecsendióval ízesítjük, felforraljuk.
A húst kevés olívaolajon , vagy grilllsütőn, rostlapon megsütjük.
A hússzeleteket tepsibe fektetjük, ráhalmozzuk a zöldséget, bevonjuk besamelmártással, reszelt sajttal megszórjuk a tetejét, sütőbe tesszük, addig amíg ráolvad, megpirul a tetején a sajt.
Tálalhatjuk párolt rizzsel, hasábburgonyával, burgonyapürével.
Még a köret is ízlés szerint variálható! :)






2011. november 23., szerda

olasz almatorta

Olasz ismerősöm olasz apukájának olasz almatorta receptje.
Leírom az eredeti receptet, de bevallom én "magyarosítottam" és az eredeti tészta receptje helyett egyszerű piskótatésztát készítek.

A hozzávalók:
8-10 db alma
ízlés szerint kristálycukor, vaníliás cukor, fahéj
A tésztához:
12 db tojás
4 dl kristálycukor
1 csomag sütőpor
4 dl liszt
1 dl olaj
1 csomag vaníliás cukor
Az almákat megmossuk, megpucoljuk, a magházat magház kiszedő segítségével eltávolítjuk. Az almákat tortaformába tesszük, egymás mellé. A tetejét megszórjuk kristálycukorral, vaníliás cukorral és fahéjjal.
Előmelegített sütőben 180 fokon 15-20 percig sütjük.
Ha megsült ráöntjük a tetejére a tésztát: a tojásokat a kristálycukorral habosra keverjük, majd belekeverjük a lisztet, sütőport, olajat és vaníliás cukrot.
Visszatesszük a sütőbe, ha készre sült kifordítjuk a formából.
Tálalásnál adhatunk hozzá csokiöntetet, de magában is nagyon finom.

Engem mindig elrettent a 12 darabos tojás-mennyiség, úgyhogy általában 5 darab tojásból készült piskóta kerül a megsült almákra.





2011. november 15., kedd

ajándék

Megérkezett az ajándékom!
Nemrég Éva játékot hirdetett, ennek eredményeképp Tortafüggő Marisztól aranyos csomagot kaptam.
A csomagbontásban természetesen a lányaim is aktív résztvevők voltak, "mit kaptál anya?!" felkiáltásokkal.
Külön köszönet Marisznak azért, mert a lányokra is gondolt, kaptak egy-egy óvodások által rajzolt képeslapot.
Én is kaptam képeslapot kedves szavakkal és nagyon szép hímzéseket- naná, hisz Kalocsáról érkezett az ajándék! Persze a lányoknak természetes volt, hogy minden az övéké, így majdnem a babaház babakonyhájának babaasztalán kötöttek ki szép terítőként az ajándékaim. Sikerült megmentenem őket, nagyon kedvesek nekem, hisz a drága nagymamámra emlékeztetnek, aki sajnos már nincs közöttünk. Ő is szebbnél szebbeket hímzett! Na és ha már gasztroblog: fantasztikus töltött káposztát készített!
Köszönjük Marisz, örülünk a kedves meglepetéseknek!
Évának pedig a remek játékötletért jár köszönet!




2011. november 7., hétfő

húsalagút a la Trollanyu :)

Csodafinom ebédünk volt vasárnap!
Köszönjük Trollanyunak, akinél megláttam és megszerettem a receptet.
Rendszeres "vendég" lesz asztalunkon a baconös húsalagút, ezért is írom le ide is a receptet, habár a sok más finomság mellett Trollanyunál is megtalálhatjátok.
Egyszerű, gyorsan kész, mégis különleges.
Semmit nem változtattam a recepten, csak egy kicsit az adagot növeltem, illetve nálunk az étel elnevezése lett más: húsalagút a la Trollanyu.
A hozzávalók:
25 dkg szeletelt bacon
80 dkg darált hús
20 dkg reszelt sajt
3 darab tojás
3 evőkanál liszt
5 evőkanál tejföl
3-4 gerezd fokhagyma
só, bors, petrezselyem
Az őzgerincformánkat kikenjük olajjal, keresztben belerakosgatjuk a bacon szeleteket.
A tojást a liszttel, a tejföllel, a reszelt sajttal és a petrezselyemmel kikeverjük.
A darált húst sózzuk, borsozzuk, belenyomjuk a fokhagymát, majd összekeverjük a tojásos, reszelt sajtos keverékkel.
A húsos tölteléket beleöntjük a baconnel kibélelt formába, majd ráhajtogatjuk a kilógó bacon szeleteket.
Egy tepsire rakjuk a megtöltött őzgerincformákat, 40 percig 180 fokon sütjük, majd kiborítjuk a formából a tepsire a húsalagutakat és még 10-15 percig sütjük, megpirítjuk a tetejét.

Nálunk burgonya püré készült mellé, de ízlés szerint bármilyen körettel tálalható.
Még egyszer köszönjük, gyarapodott a kedvencek listája!




2011. november 4., péntek

trüffelgolyók

Nemrég egy játék felhívásként bonbont készítettem, borzseléset. De ahol gyerekek vannak, ott nekik is kell, hogy jusson valami. Az nem lehet, hogy mi szülők esszük a borzselés bonbont, a gyerekek pedig nézik.
Az alap trüffel krém készítése ITT megtalálható.
A gyerekbarát folytatás:
Az elkészített trüffelkrémet igazságosan elfelezzük, még mielőtt a bort belelöttyintenénk. A (nem csak) gyerekeknek való, alkoholmentes trüffelkrémbe annyi darált háztartási kekszet tegyünk, hogy jól formázható legyen.
Golyókat formázunk belőle, akár az apró kezek is a segítségünkre lehetnek, majd meghempergetjük a golyócskákat kókuszreszelékben vagy kakaóporban.




Related Posts with Thumbnails