2012. február 2., csütörtök

Csáky-rostélyos

A középiskolás éveimet vendéglátó ipari szakközépiskolában töltöttem. Van egy pár étel, amit ott láttam-főztem-kóstoltam először. Egy jó párat meg is jegyeztem magamnak, azóta ezek időről időre az asztalra kerülnek. Ilyen a Csáky rostélyos is. Az étel Csáky Sándor XX. sz-i magyar szakács emlékére készült.
Elkészítése:
Először is lecsót készítünk. Kockára vágott füstölt szalonnát megolvasztunk, hagymát és paprikát adunk hozzá, sózzuk, majd beletesszük a paradicsomot. Összefőzzük. Ha kész annyi tojást ütünk bele, hogy formálható sűrűségű legyen.
Kiveregetjük a szeletekre vágott rostélyosokat. Betöltjük a lecsóval, henger alakúra formázzuk, sózzuk.
Lisztbe forgatjuk, kevés olajban vagy zsírban elősütjük. Ugyanebben a zsiradékban pörköltalapot készítünk: apró kockákra vágott hagymát megfonnyasztunk, majd a tűzről levéve fűszerpaprikát teszünk bele, felengedjük vízzel. Ebben megpároljuk a rostélyosokat, zöldpaprikát és paradicsomot adunk hozzá. 
Ha megfőtt a rostélyosokat kivesszük a pörköltalapból, tejfölös habarással sűrítjük.
Tálaláskor rézsutosan szeleteljük, leöntjük a mártással, vajas galuskával tálaljuk.
A készítés során egyszerűbb formázási mód, ha alufóliába csomagoljuk a betöltött rostélyosokat, ebben az esetben az elősütést nem tudjuk alkalmazni, viszont így a husiból nem folyik ki a töltelék.

Bevallom, néha csalok és nem mindig marhahúsból készítem, sertés és pulykahúsos hamis Csáky "rostélyos"-t is ettünk már.



4 megjegyzés:

Vicuska írta...

Nekem tetszik!!!

trollanyu írta...

Még sosem készítettem ilyet, szerintem nem is ettem, de istenien néz ki a tiéd. Jó szaftos, szívesen megkóstolnám)

Barbi konyhája írta...

Én ezt igen szeretném!!! Sosem ettem, meg kell jegyezzem magamnak!!! :)

marcsis írta...

Köszönöm lányok, mindenkinek ajánlom, aki még nem kóstolta!

Related Posts with Thumbnails