2012. február 14., kedd

rétes

"Aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére..."- valószínűleg azért így szól az ének, mert a rétestészta elkészítése időigényes. De megéri! A boltban kapható kész rétestésztákat nem szeretem és aki már evett igazi nagymama-féle rétest, annak is biztos meg van a véleménye.
A házi rétestészta készítésnek csak egyetlen nehézsége van: beszerezni a hozzávaló hájat.

 
A rétestészta készítése:
Hozzávalók:
1/2 kg háj
3 evőkanál ecet
25+45 dkg liszt
2 tojás sárgája
1 csipet só
fél evőkanál cukor
2,5 dl meleg víz
A 45 dkg lisztet, a tojás sárgáját, a sót. a cukrot és a meleg vizet összegyúrjuk, alaposan, hólyagosra, cipót formázunk belőle és fél órát letakarva pihentetjük.
A hájat lehártyázzuk. Ledaráljuk vagy apróra összevágjuk, az ecettel összedolgozzuk. A lisztet is hozzáadjuk, alaposan összedolgozzuk, akkor jó, ha már egynemű, nincs benne hájdarab.
A pihentetett cipót lisztezett munkalapon kinyújtjuk, rákenjük a hájas részt, hajtogatjuk a tésztát, hajtogatásnál söpörjük le a lisztet a tésztáról, negyed órát letakarva pihentetjük, ismét nyújtjuk, hajtogatjuk, pihentetjük. Háromszor ismételjük a hajtogatást.

 
A tésztát nyolc egyenlő részre osztjuk, ebből az adagból nyolc rétes lesz. Ha nem akarunk egyszerre ilyen nagy adagot sütni a tészta fagyasztható.
Kinyújtjuk vékonyra a tésztát, betöltjük, a széleit behajtjuk, majd feltekerjük, tepsibe rakjuk, lekenjük a tésztából kimaradt tojásfehérjével, előmelegített sütőbe tesszük, 180 fokon aranybarnára sütjük.
A töltelék sokféle lehet, csak egy pár darab:
Túrós töltelék: 30 dkg túrót ízesítünk reszelt citromhéjjal, vaníliás cukorral, cukorral, mazsolával, egy tojássárgáját keverünk bele és annyi tejfölt, hogy összeálljon a töltelékünk. A töltelék alá szórjunk búzadarát.
Almás töltelék: 3 almát megpucolunk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, pici vajon, mézzel, fahéjjal és vaníliás cukorral ízesítve megpároljuk.  Párolás után, ha sok lé maradt rajta, keverjünk bele 1-2 evőkanál zabpelyhet.
Diós töltelék: 150 ml vizet felforralunk fél citrom és fél narancs lereszelt héjával, vaníliás cukorral és cukorral. Ezzel leforrázzuk a 13 dkg darált diót, összekeverjük.
Diós-almás töltelék: kisebb adag diós töltelékbe agy almát belereszelünk. Ha sok a leve az almának kicsit kevesebb vízzel forrázzuk a diót.
Mákos töltelék: ugyanúgy készül, mint a diós, tehetünk bele ízlés szerint mazsolát is.
Mákos meggyes töltelék: kimagozott meggyet keverünk a máktöltelékbe.
Rizses-gyümölcsös töltelék: Tejberizst főzünk, egy réteshez kb. 10 dkg rizsből. Ehhez bármilyen gyümölcsöt keverhetünk, meggyet, kis kockákra vágott barackot stb.
Ezen kívül nagyon sok töltelékkel tölthető, akár zöldséggel is.
Ebből a tésztából készíthető krémes is, de ez majd egy következő bejegyzés lesz, csak valaki mondjon egy megbízható háj-beszerzési forrást! :)




3 megjegyzés:

trollanyu írta...

Mindegyik szuperül néz ki, az összeset végig kóstolnám:) Jó sokat készítettél:)

marisz57 írta...

Ugye, már mondtam, hogy nagyon ügyes vagy?

marcsis írta...

Trollanyu! Jöhettél volna, tényleg sok volt, de azért elfogyott!
Marisz, köszönöm, aranyos vagy!

Related Posts with Thumbnails