2013. július 30., kedd

kráter szelet

Egy népszerű sütemény receptje következik. Sok helyen megtalálható már, a receptek különbözőek, én így készítem. A süti legfőbb előnye, hogy gyorsan kész, semmi habverés, semmi fakszni és még finom is!

Hozzávalók:.
2 csomag vaníliás pudingpor/főzős
6 dl tej
4 evőkanál kristálycukor
Ezekből pudingot készítünk, kihűtjük.
A tészta:
5 tojás
25 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
Ezeket jól kikeverjük.
Hozzákeverünk 1 dl tej-et
                         1 dl étolaj-at
                         2 ek kakaópor-t
                         1 cs sütőpor-t
                        25 dkg liszt-et
Kivajazott, kilisztezett vagy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük.
A kihűlt pudingot a tésztába kanalazzuk.
Készre sütjük.
Még melegen a tetejére öntjük a következő hozzávalók keverékét:
2 pohár tejföl
4 ek porcukor
1 cs vaníliás cukor
fél citrom reszelt héja és leve  


2013. július 1., hétfő

kürtöskalács

Már nagyon régóta készülök a kürtöskalács sütésre.
Végre nekiálltam, se én, se a család nem bánta meg. Vacsorára készült, a lányaim jól belaktak belőle, másnap a "ki mit kér reggelire" kérdésemre kérdéssel válaszoltak: kürtöskalács van még?
Legközelebb dupla adaggal sütök, úgy talán marad reggelire is :)

Az leírt adagból négy darab kürtöskalácsunk lesz!
Hozzávalók:
60 dkg liszt
4 evőkanál cukor
1 egész tojás
1 tojás sárgája
3 dl tej
3 dkg élesztő
5 dkg vaj
1 cs. vaníliás cukor
fél citrom reszelt héja

A kenéshez és ízesítéshez:
1 tojás
1 tojás fehérje
5 dkg olvasztott vaj
kristálycukor
ízesítéstől függően: vaníliás cukor, fahéj, kakaópor, kókuszreszelék, darált dió, mogyoró, mák...

1 dl tejet felmelegítünk, beleteszünk 1 evőkanál cukrot és az élesztőt, felfuttatjuk.
A vajat felolvasztjuk.
A lisztet, cukrot, vaníliás cukrot összekeverjük, beletesszük a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat, a tojásokat, a maradék tejet és a reszelt citromhéjat. Jól összedolgozzuk, letakarva fél órát kelesztjük.
Mivel nem mindenkinek van kürtöskalács sütőfája, amíg kel a tészta leleményes háziasszony módjára elkészítjük a saját sütőfánkat: kéztörlő papírgurigát vagy nagyobb méretű (fél literes) sörös dobozt betekerünk alufóliába. Persze előtte használjuk el a papírtörlőt, illetve igyuk meg a sört!
Ha a tészta megkelt hosszú vékony formára nyújtsuk ki, a vastagsága kb. fél centi legyen. 2-3 cm-es csíkokra vágjuk fel a kinyújtott tésztát.
Gyakorlott kürtöskalács-készítők akár sodorhatják is a tésztát, kb. ujjnyi vastagságúra.
Az alufóliát, illetve a sütőfát megkenjük olvasztott vajjal, majd csigavonalban feltekerjük a tésztacsíkokat, mindig félig fedve az előző sort. Kicsit átforgatjuk a nyújtódeszkán, ügyelve arra, hogy ne legyen rés a kalácsunkon.
Átkenjük olvasztott vajjal, majd az 1 tojás+1 tojásfehérje keverékével, ezután kristálycukorba forgatjuk.
A kristálycukrot ízesíthetjük fahéjjal, kókuszreszelékkel, vaníliás cukorral...ízlés szerint.
Készre sütjük, a legjobb persze parázson, de a villanysütőben sülve is nagyon finom. Sütőben sütve egy lapos tepsibe állítva süssük, 180 fokon, kb. negyed óra, húsz perc alatt lesz kész. Óvatosan lehúzzuk a hengerről, ha egy kicsit meghűlt már ehetjük is!




Related Posts with Thumbnails