2013. december 12., csütörtök

puha mézeskalács

Tőlünk minden évben kap a Mikulás egy kis mézeskalácsot és persze tejecskét hozzá. Öröm nézni, ahogy a lányaim a kiscsizma mellé gondosan odakészítik az ablakba, majd reggel nem is a csizmára néznek először, hanem boldogan veszik tudomásul, hogy nem maradt étlen-szomjan az "Öreg", épp csak egy kis morzsát hagyott a tányérban.
Az idén későn fogtunk hozzá a mézeskalácsgyártáshoz és nem volt sok időnk rá, úgyhogy az eddig készített mézeskalács recept helyett egy gyorsabb változatra volt szükségem. Még tavaly mentettem el egy receptet Marisztól, ezt próbáltuk ki. Nagyon finom lett, azt pedig mindenki nagyon élvezte, hogy nem kell várni a kóstolással másnapig, mert tényleg azonnal puha. Még jó, hogy maradt a Mikulásnak...
Mikulás már elmúlt, de karácsonyra még jól jöhet egy gyors és azonnal puha mézeskalács recept.

A hozzávalók:
50 dkg liszt
1, 25 dl méz
15 dkg porcukor
2 teáskanál mézeskalács fűszer
2 kávéskanál szódabikarbóna
2 tojás
15 dkg margarin
A lisztet összekeverjük a mézeskalács fűszerrel és a szódabikarbónával, majd elmorzsoljuk a margarinnal.
A többi hozzávalóval jól összegyúrjuk.
Lisztezett deszkán 3-4 mm vékonyságúra nyújtjuk, majd karácsonyi formákra kiszúrjuk.
Előmelegített sütőben (légkeveréses-165°C, egyéb-180°C) sütjük. Hamar megsül, kb. 8-10 perc!

Nekünk most nem volt időnk dísziteni, de természetesen lehet tojásfehérjés-porcukros keverékkel vagy dekortollal csodás mintákat varázsolni!






2 megjegyzés:

marisz57 írta...

Nagyon szépek letted a süteményeid!
Örülhetett, a mikulás, hogy ilyen finomat kap!
meg mindenki más, akinek jutott belőle! :)

marcsis írta...

Igen, kényeztetjük a Mikulást, ha már ennyit dolgozik! :)

Related Posts with Thumbnails