2013. december 20., péntek

hókifli

Gyermekkorom egyik kedvenc sütije. Anyukám rengeteget sütött, még akkor is ha épp nem volt karácsony.
Aztán valahogy elfelejtődött, se anyu, se én nem sütöttünk.
Az ovis karácsonyi ünnepségnek köszönhetően újra asztalra került, ugyanis Zsófi lánykám azzal jött haza, hogy az ovis ikertársai nagyon finom sütit hoztak, süssek neki olyat.
Végig lelkes segítségem volt, nyújtott-kiszúrt-töltött-nyomkodott. Valószínűleg ezért is lett olyan finom, mintha anyu készítette volna!

Hozzávalók:
25 dkg zsír vagy margarin
2 dkg élesztő
2 dl tejföl
csipet só
5 dkg porcukor
50 dkg liszt

A töltelék lehet ízlés szerint lekvár, mák, dió...
Mák és dió töltelékhez leírás a bejgli receptnél található ITT!

A zsírt-margarint habosra keverjük, belemorzsoljuk az élesztőt, a többi hozzávalóval alaposan összegyúrjuk.
Egy éjszakán át hűtőben pihentetjük.
Másnap kinyújtjuk (kb. 3-5 mm), 5-7 cm-es köröket szaggatunk, megtöltjük, kettéhajtjuk, a széleit lenyomkodjuk. 180 fokon kb. 15 perc alatt készre sütjük. Még melegen vaníliás porcukorba forgatjuk.






2013. december 12., csütörtök

puha mézeskalács

Tőlünk minden évben kap a Mikulás egy kis mézeskalácsot és persze tejecskét hozzá. Öröm nézni, ahogy a lányaim a kiscsizma mellé gondosan odakészítik az ablakba, majd reggel nem is a csizmára néznek először, hanem boldogan veszik tudomásul, hogy nem maradt étlen-szomjan az "Öreg", épp csak egy kis morzsát hagyott a tányérban.
Az idén későn fogtunk hozzá a mézeskalácsgyártáshoz és nem volt sok időnk rá, úgyhogy az eddig készített mézeskalács recept helyett egy gyorsabb változatra volt szükségem. Még tavaly mentettem el egy receptet Marisztól, ezt próbáltuk ki. Nagyon finom lett, azt pedig mindenki nagyon élvezte, hogy nem kell várni a kóstolással másnapig, mert tényleg azonnal puha. Még jó, hogy maradt a Mikulásnak...
Mikulás már elmúlt, de karácsonyra még jól jöhet egy gyors és azonnal puha mézeskalács recept.

A hozzávalók:
50 dkg liszt
1, 25 dl méz
15 dkg porcukor
2 teáskanál mézeskalács fűszer
2 kávéskanál szódabikarbóna
2 tojás
15 dkg margarin
A lisztet összekeverjük a mézeskalács fűszerrel és a szódabikarbónával, majd elmorzsoljuk a margarinnal.
A többi hozzávalóval jól összegyúrjuk.
Lisztezett deszkán 3-4 mm vékonyságúra nyújtjuk, majd karácsonyi formákra kiszúrjuk.
Előmelegített sütőben (légkeveréses-165°C, egyéb-180°C) sütjük. Hamar megsül, kb. 8-10 perc!

Nekünk most nem volt időnk dísziteni, de természetesen lehet tojásfehérjés-porcukros keverékkel vagy dekortollal csodás mintákat varázsolni!






2013. szeptember 30., hétfő

Panna kedvence/Duna-hullám szelet

Ez a recept már régóta porosodik az "egyszer mindenképp megsütöm,mert biztos finom" receptek között. Most végre leporoltam, a gyanúm pedig beigazolódott: csodás süti lett!
Sajnos név nélkül került hozzám a recept, de ha valaki tudja az eredetit, megoszthatná velem! :)
Nálunk egyenlőre Panna kedvence, a magyarázat egyszerű: Panna az első falat után közölte velem, hogy neki most már ez a kedvenc sütije.
Hozzávalók a tésztához:
4 db tojás
25 dkg cukor
1/2 kocka margarin/125 gr.
1,5 dl tej
40 dkg liszt
1 cs. sütőpor
1 cs. vaníliás cukor
2 evőkanál kakaópor
További hozzávalók:
1 üveg meggybefőtt, kell a leve is
1 cs. epres pudingpor
1/2 kocka margarin/125 gr.
10 dkg porcukor
1 tortabevonó vagy csokimáz
A tojásokat a cukorral és a margarinnal jól elkeverjük. Hozzáadjuk a tejet, a vaníliás cukrot, a lisztet és a sütőport. Jól összekeverjük. A tészta felét sütőpapírral bélelt vagy kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük.
A maradék tésztához hozzákeverjük a kakaóport, majd a világos tészta tetejére egyenletesen eloszlatjuk.
A meggybefőttet leszűrjük, a meggyet rászórjuk a tésztára. Előmelegített, 180 fokos sütőben készre sütjük.
Közben az epres pudingport a meggylével sűrűre főzzük.
A margarint habosra keverjük a porcukorral.
Ha minden meghűlt, az epres pudingot habosra keverjük a porcukros margarinnal.
A tészta tetejére simítjuk a krémet, majd csokoládémázzal bevonjuk.





2013. július 30., kedd

kráter szelet

Egy népszerű sütemény receptje következik. Sok helyen megtalálható már, a receptek különbözőek, én így készítem. A süti legfőbb előnye, hogy gyorsan kész, semmi habverés, semmi fakszni és még finom is!

Hozzávalók:.
2 csomag vaníliás pudingpor/főzős
6 dl tej
4 evőkanál kristálycukor
Ezekből pudingot készítünk, kihűtjük.
A tészta:
5 tojás
25 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
Ezeket jól kikeverjük.
Hozzákeverünk 1 dl tej-et
                         1 dl étolaj-at
                         2 ek kakaópor-t
                         1 cs sütőpor-t
                        25 dkg liszt-et
Kivajazott, kilisztezett vagy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük.
A kihűlt pudingot a tésztába kanalazzuk.
Készre sütjük.
Még melegen a tetejére öntjük a következő hozzávalók keverékét:
2 pohár tejföl
4 ek porcukor
1 cs vaníliás cukor
fél citrom reszelt héja és leve  


2013. július 1., hétfő

kürtöskalács

Már nagyon régóta készülök a kürtöskalács sütésre.
Végre nekiálltam, se én, se a család nem bánta meg. Vacsorára készült, a lányaim jól belaktak belőle, másnap a "ki mit kér reggelire" kérdésemre kérdéssel válaszoltak: kürtöskalács van még?
Legközelebb dupla adaggal sütök, úgy talán marad reggelire is :)

Az leírt adagból négy darab kürtöskalácsunk lesz!
Hozzávalók:
60 dkg liszt
4 evőkanál cukor
1 egész tojás
1 tojás sárgája
3 dl tej
3 dkg élesztő
5 dkg vaj
1 cs. vaníliás cukor
fél citrom reszelt héja

A kenéshez és ízesítéshez:
1 tojás
1 tojás fehérje
5 dkg olvasztott vaj
kristálycukor
ízesítéstől függően: vaníliás cukor, fahéj, kakaópor, kókuszreszelék, darált dió, mogyoró, mák...

1 dl tejet felmelegítünk, beleteszünk 1 evőkanál cukrot és az élesztőt, felfuttatjuk.
A vajat felolvasztjuk.
A lisztet, cukrot, vaníliás cukrot összekeverjük, beletesszük a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat, a tojásokat, a maradék tejet és a reszelt citromhéjat. Jól összedolgozzuk, letakarva fél órát kelesztjük.
Mivel nem mindenkinek van kürtöskalács sütőfája, amíg kel a tészta leleményes háziasszony módjára elkészítjük a saját sütőfánkat: kéztörlő papírgurigát vagy nagyobb méretű (fél literes) sörös dobozt betekerünk alufóliába. Persze előtte használjuk el a papírtörlőt, illetve igyuk meg a sört!
Ha a tészta megkelt hosszú vékony formára nyújtsuk ki, a vastagsága kb. fél centi legyen. 2-3 cm-es csíkokra vágjuk fel a kinyújtott tésztát.
Gyakorlott kürtöskalács-készítők akár sodorhatják is a tésztát, kb. ujjnyi vastagságúra.
Az alufóliát, illetve a sütőfát megkenjük olvasztott vajjal, majd csigavonalban feltekerjük a tésztacsíkokat, mindig félig fedve az előző sort. Kicsit átforgatjuk a nyújtódeszkán, ügyelve arra, hogy ne legyen rés a kalácsunkon.
Átkenjük olvasztott vajjal, majd az 1 tojás+1 tojásfehérje keverékével, ezután kristálycukorba forgatjuk.
A kristálycukrot ízesíthetjük fahéjjal, kókuszreszelékkel, vaníliás cukorral...ízlés szerint.
Készre sütjük, a legjobb persze parázson, de a villanysütőben sülve is nagyon finom. Sütőben sütve egy lapos tepsibe állítva süssük, 180 fokon, kb. negyed óra, húsz perc alatt lesz kész. Óvatosan lehúzzuk a hengerről, ha egy kicsit meghűlt már ehetjük is!




2013. június 24., hétfő

gesztenyés kocka

Egy "csöppnyi" kihagyás után végre újra itt. Igyekszem ismét belevetni magam a blogolás csodás világába.
Mivel is kezdetném, mint egy családi kedvenccel. Mutatós, finom, krémes és gesztenyés. Ami pedig gesztenyés az csak jó lehet!
Hozzávalók a tésztához:
6 tojás
6 evőkanál kristálycukor
6 evőkanál liszt
3 evőkanál tej
2 evőkanál keserű kakaópor
1 csomag sütőpor
10 dkg margarin
A tojásokat szétválasztjuk, a tojások sárgáját a fele cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a felolvasztott margarint, majd a lisztet, a sütőport és a kakaóport, tejet.
A tojások fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük. A habot óvatosan beleforgatjuk a kakaós keverékbe.
Sütőpapírral bélelt tepsibe egyenletesen beleöntjük, elsimítjuk. Előmelegített, 180 fokos sütőbe készre sütjük.
Közben elkészítjük a krémet.
A hozzávalók:
1 csomag főzős vaníliás pudingpor
3 dl tej
20-25 dkg porcukor
2 csomag / 50 dkg gesztenyemassza
20 dkg margarin
ízlés szerint rum vagy rumaroma
A pudingport a tejben sűrűre főzzük. Hűlni hagyjuk.
A margarint a porcukorral habosra keverjük. Hozzákeverjük a gesztenyemasszát, egy keveset hagyjunk a süti tetejére díszítésnek. Hozzáadjuk a kihűlt pudingot, az egészet habosra keverjük, egy kevés rummal vagy rumaromával ízesíthetjük.
A krémet egyenletesen a kihűlt tészta tetejére kenjük.
5 dl tejszínt habfixálóval kemény habbá verünk, a gesztenyés krém tetejére kenjük.
Ráreszeljük a maradék gesztenyepürét.
Hűtőbe állni hagyjuk egy-két órát, szeleteljük és már ehetjük is jóízűen! :)







Related Posts with Thumbnails