2014. szeptember 3., szerda

briós

Még amikor a nagyobbik lányom pocaklakó volt rengeteg cukros brióst ettem. Akkor még -ohh, belegondoltam, 10 évvel ezelőtt...- leginkább a boltba vettem, csak akkor ettem igazán finom brióst, ha a nagymama sütött.
Sajnos át kellett vennem a stafétabotot, ma már én sütöm a briósokat.
Az egykori pocaklakó pedig tízóraira eszi a suliba, a kishugival együtt, aki szeptembertől  elsősként koptatja az iskolapadot.

Nálunk maradt a cukros briós a legkedveltebb, de készíthetjük többféle változatban is.

Hozzávalók:
1/2 kg liszt
2,5 dkg élesztő
5 dkg cukor
5 dkg zsír vagy vaj
1 csipet só
2-3 dl tej
a kenéshez 1 tojás
Kb. egy deci langyos tejbe teszünk egy evőkanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk.
A lisztet, maradék cukrot, sót összekeverjük, beletesszük a zsiradékot, a felfuttatott élesztőt, még kb. egy deciliter tejet. Jól összedolgozzuk, ha nagyon kemény a tésztánk, adhatunk még hozzá tejet. 
Dagasztás után letakarva, meleg helyen kb. fél órát kelni hagyjuk a tésztát.
Kb. 15 cm-es rudakat sodrunk a tésztából,
ezután jöhet a formázás - ami közel sem olyan bonyolult, mint amilyennek tűnhet :)



Formázás után sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk a briósokat, kb. 20 percig kelesztjük, megkenjük felvert tojással, megszórjuk kristálycukorral vagy ízlés szerint sóval, köménymaggal, mákkal, dióval, fahéjas cukorral...., majd 180 fokos előre melegített sütőben készre sütjük.




Related Posts with Thumbnails