2014. szeptember 3., szerda

briós

Még amikor a nagyobbik lányom pocaklakó volt rengeteg cukros brióst ettem. Akkor még -ohh, belegondoltam, 10 évvel ezelőtt...- leginkább a boltba vettem, csak akkor ettem igazán finom brióst, ha a nagymama sütött.
Sajnos át kellett vennem a stafétabotot, ma már én sütöm a briósokat.
Az egykori pocaklakó pedig tízóraira eszi a suliba, a kishugival együtt, aki szeptembertől  elsősként koptatja az iskolapadot.

Nálunk maradt a cukros briós a legkedveltebb, de készíthetjük többféle változatban is.

Hozzávalók:
1/2 kg liszt
2,5 dkg élesztő
5 dkg cukor
5 dkg zsír vagy vaj
1 csipet só
2-3 dl tej
a kenéshez 1 tojás
Kb. egy deci langyos tejbe teszünk egy evőkanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk.
A lisztet, maradék cukrot, sót összekeverjük, beletesszük a zsiradékot, a felfuttatott élesztőt, még kb. egy deciliter tejet. Jól összedolgozzuk, ha nagyon kemény a tésztánk, adhatunk még hozzá tejet. 
Dagasztás után letakarva, meleg helyen kb. fél órát kelni hagyjuk a tésztát.
Kb. 15 cm-es rudakat sodrunk a tésztából,
ezután jöhet a formázás - ami közel sem olyan bonyolult, mint amilyennek tűnhet :)



Formázás után sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk a briósokat, kb. 20 percig kelesztjük, megkenjük felvert tojással, megszórjuk kristálycukorral vagy ízlés szerint sóval, köménymaggal, mákkal, dióval, fahéjas cukorral...., majd 180 fokos előre melegített sütőben készre sütjük.




2014. március 21., péntek

Vajdasági sós vagy édes

Bizonyára sokunknál ismerős a helyzet: a receptgyűjtés fertőző. Először csak én gyűjtögettem, persze engem is anyukám fertőzött meg, anyut meg az ő anyukája...
Jelenleg a család férfi tagja -kedves férjem- is gyűjtöget, ezt a receptet ő hozta haza egy sikeres vizsga utáni "eszem-iszom" után. A recept a nosalty-ról származik.
Az eredeti verzió sós formában íródott, de mivel a lányaimnál a süti leginkább édes lehet, a tésztából mindig dupla adagot készítek egyik feléből sós a másik feléből édes változat lesz.

A hozzávalók:
80 dkg liszt
1 dl étolaj
5 dkg élesztő
1 ek cukor
0,5 l langyos tej
Egy pici tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk.
A összes hozzávalóval összegyúrjuk a tésztát, keleszteni nem kell.
Habosra keverjük a töltelék hozzávalóit:
25 dkg lágy vaj vagy margarin
3 tojás sárgája
1 ek só
A tésztát négyfelé osztjuk, egyenként téglalap alakúra kinyújtjuk, megkenjük a töltelékkel, feltekerjük, majd kb. 2 centis darabokra vágjuk, megkenjük tojás fehérjével, megszórhatjuk ízlés szerint reszelt sajttal, sóval, köménymaggal. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, előmelegített sütőben, 200 fokon készre sütjük.

Az édes verziónál a margarinba só helyett keserű kakaóport és porcukrot keverek, de ennél a sütinél a töltelékhez számtalan variációt próbálhatunk, érdemes!







Related Posts with Thumbnails