2010. szeptember 19., vasárnap

Gerbeaud-szelet / zserbó

Az én kedves bátyám ma lett 36 éves! Az Ő kedvenc sütije a zserbó, ami nem mellesleg  az ország második kedvenc sütije lett egy internetes portálon meghirdetett szavazás alapján.Csupán a somlói galuska előzte meg.
Sok helyen leginkább karácsonyi sütemény, nálunk egy évben egyszer kevés lenne.

A tészta hozzávalói:
0,5 dl tej
2-3 db kockacukor
2,5 dkg élesztő
0,5 kg liszt
25 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 db tojás
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
1 dl tejföl
Szükség van még baracklekvárra és ízlés szerint porcukrozott darált dióra.
A tejet a kockacukorral megmelegítjük, belemorzsoljuk az élesztőt.Kicsit állni hagyjuk.
Addig a lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd hozzágyúrjuk a többi hozzávalót is, az élesztős tejjel együtt.
3 cipóba osztjuk, fél órát pihentetjük.
A tepsit kivajazzuk, kilisztezzük.
Kinyújtjuk az egyik cipót, beletesszük a tepsibe.Baracklekvárral megkenjük, porcukros dióval megszórjuk.
Rátesszük a következő kinyújtott cipót. Erre ismét lekvárt kenünk és darált diót szórunk.
Majd a harmadik kinyújtott cipót is rátesszük.
180 fokos sütőben kb. 35-40 percig sütjük.
Ha kihűlt csokimázzal bevonjuk a tetejét.

A csokimáz hozzávalói:
12 dkg kristálycukor
2 evőkanál kakaópor
1-2 evőkanál tej
5 dkg margarin
A kristálycukrot a kakaóporral és a tejjel összefőzzük, addig amíg a kristálycukor el nem olvad.Ha levettük a tűzhelyről belekeverjük a margarint.

Boldog születésnapot Bátyuskám, mivel messze vagyunk egymástól csak így sütöttem Neked a sütit!
Jó étvágyat hozzá! :)








1 megjegyzés:

IsaBella írta...

Szia!
A Blogkóstoló 2. fordulóján a Te blogodat kaptam. Megannyi finomság közül végül erre a receptre esett a választásom. (:
Bejegyzést a blogomon találod, ha kíváncsi vagy rá. (:
Isa

Related Posts with Thumbnails