2010. szeptember 30., csütörtök

piskóta

Elkezdtem leírni a fekete-erdő torta receptjét. Közben úgy gondoltam érdemes lenne egy piskóta receptet bejegyeznem először, mert annyi torta és süti alapja. Pl. a tegnap sütött gyümölcstortáé, ami pillanatok alatt elfogyott, egy fél szeletet sem sikerült megmentenem fotózás céljából. Pedig a család már lassan megszokja -vagy megszokhatta volna- , hogy addig ételhez nem nyúlunk, amíg anya le nem fotózza. Most nem így történt...
Tehát piskóta. A legegyszerűbb tészta, csak egy-két szabályt kell betartani, annak érdekében, hogy ne essen össze vagy ne legyen szalonnás - ahogy mondani szokták.
Hozzávalók: ahány tojás annyi evőkanál kristálycukor és liszt. Pár kanál víz vagy tej.
Egy 26 cm átmérőjű tortaformához vagy egy tepsi piskótatekercsnek való tésztához kb. 6 tojásból készítsük.
A tojásokat szétválasztjuk.
Habosra keverjük a tojások sárgáját a fele kristálycukorral . Belekeverjük a lisztet, 2-3 evőkanál vizet vagy tejet.
A tojások fehérjét habbá verjük, közben apránként hozzáadjuk a maradék kristálycukrot. Kemény habot verjünk - ha fejjel lefelé fordítjuk a tálat és nem esik ki a hab, akkor jó - ezt is szokták mondani. Ezzel azért vigyázzunk, mert ha kiesik kezdhetjük elölről :)
A tojásfehérje habot hozzákeverjük a sárgájából kikevert tésztához.
Szabály: óvatosan, forgatva kevergessük, hogy ne törjön össze a hab!
Sütőpapírral bélelt tortaformába vagy tepsibe öntjük, elegyengetjük.
Előmelegített, 180 fokos sütőben sütjük.
Szintén szabály: az első 15 percben ne nyissuk rá a sütő ajtaját!
Piskótatekercs készítése esetén ha megsült a tészta, húzzuk le róla a sütőpapírt és még melegen konyharuha segítségével tekerjük fel. Így hagyjuk kihűlni, ezután tölthetjük krémmel, lekvárral.
Tortalap készítése esetén akkor vághatjuk lapokba, ha már kihűlt.                                                   Ez itt a kép helye!!!!!

0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails