2010. július 24., szombat

rebarbara leves


Gyerekkoromban rengeteg rebarbarát ettem - ez a gyerekkoromban úgy hangzik, mintha nagyon öreg lennék,de nem!Szóval egy pár évvel ezelőtt a kertünkbe termett a rebarbara, anyukám sokszor kompótot készített belőle, frissítő csemege volt a nyári meleg napokon.
Nem olyan régen Békésszentandráson családi összejöveteleztünk.Babi néni, a háziasszony mindig meglep valami finomsággal.Most rebarbara levest főzött-többek között.
Nagyon ízlett a családnak és útravalónak kaptunk rebarbarát a kertből.
A családi szavazás eredményeképpen levest főztem belőle.


Na nem ilyen sokból, mint ami a képen látható.....
A férjem a munkahelyén elújságolta, hogy mit is evett a hétvégén -milyen meglepő, a férfiak egymás között gasztronómiáról beszélgetnek...- erre egy kedves kollégája kisebb ipari szállítmány rebarbarát hozott nekünk, aminek nagy része megpucolva a fagyasztóba került.
Merthogy a rebarbara finom és egészséges tele A, B, C vitaminnal, vassal, magnéziummal és kálciummal, de a magas oxálsav tartalma miatt tonna számra ne együk.
A férjemet megnyugtatta kalóriaszegénysége is, igaz ezt el is veszti, mert savanykás ízét sok cukorral ellensúlyozzuk.

A leveshez megmossuk, megpucoljuk a rebarbarát.Kisujjnyi darabokra vágjuk, feltesszük annyi vízben főni, amennyi kényelmesen ellepi. Vaníliával, szegfűszeggel, fahéjjal, egy citromkarikával főzzük. A "semmilyen" színe és a finnyás gyerekeim miatt én egy kis színt viszek a levesbe meggylével vagy pürésített eperrel.
Kb. 10 percnyi főzés egy csomag vaníliás pudingport -a főzős fajtát- kikeverem fél liter tejjel. A rebarbarás forró léből óvatosan keverek bele 3-4 merőkanálnyit, majd szintén lassú tempóban visszaöntöm a forrásban lévő leveshez.
Így forralom még 5 percig, közben ízlés szerint cukrozom. Lehűtve, hidegen finom!

0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails