2011. május 19., csütörtök

palócleves

Kedves kis férjecském kedvence. Palócleves bármikor bármennyi jöhet!
Amikor még -valamikor régen- csak az ismerkedésnél tartottunk, anyukám ezt rakta az asztalra.
- Ez mi? -jött  a "biztos ezt akarjátok velem megetetni" kérdés.
- Palócleves - szólt a magabiztos anyósjelölt.
Gundel János a leves megalkotója, Mikszáth Kálmán tiszteletére készítette, aki  állítólag kétszer is szedett a levesből. A hagyományt követve ezt tette -és teszi azóta is minden alkalommal- az én párom is!
Azóta akárhányszor megyünk az anyóssá vált jelölthöz, a palócleves elmaradhatatlan.
Na és ez nem elég, itthon is gyakran kell főzni. Már-már olyan mint nagymamáinknál a húsleves...

A leves hozzávalói:
50 dkg hús - nálunk pulykamell, de készülhet sertéscombból, bárány húsból, ürü húsból
1 nagy fej vöröshagyma
pici olaj
4-5 darab közepes burgonya
1 üveg  zöldbab, de készülhet friss zöldbabból is
1 gerezd fokhagyma
2-3 db. babérlevél
1 evőkanál liszt
2 dl tejföl
fűszerpaprika, só, bors, köménymag

Pörköltalapot készítünk - a vöröshagymát apró kockákra vágjuk, kevés olajon aranysárgára pirítjuk, beleszórjuk a fűszerpaprikát, pici vízzel felengedjük.
Beletesszük a kockára vágott húst, sózzuk, borsozzuk, ízesítjük összezúzott fokhagymával, köménymaggal.
Külön megfőzzük a megtisztított, kockára vágott burgonyát, babérleveles, sós vízben.
Ha friss a zöldbab,megtisztítjuk és 2-3 cm-es darabokra vágjuk, megfőzzük, ha üveges zöldbabot használunk a levével együtt mehet a levesbe.
Amikor minden megfőtt összeöntjük a húst, a burgonyát és a zöldbabot, azzal a lével együtt, amiben főttek. 
Tejfölös habarást készítünk - a lisztet elkeverjük a tejföllel, a leves levéből hozzáöntünk lassanként kb 2 dl-t, majd állandó keverés mellett beleöntjük a levesbe. Összeforraljuk, tálaljuk, fogyasztjuk.

Ha gyakorlott háziasszonyok vagyunk úgy is készíthetjük, hogy amikor már majdnem kész a husi, beletesszük a tisztított, kockára vágott burgonyát, a zöldbabot, ízesítjük, fűszerezzük,vízzel felöntjük, majd ha minden megfőtt tejfölös habarással sűrítjük.
Ennél a verziónál arra kell vigyázni, hogy minden megfőljön, de ne főljön szét.

Előttünk a példa: kétszer is lehet szedni!


2 megjegyzés:

Mesi írta...

Ezt én is... bármikor, bármilyen mennyiségben! :)

marcsis írta...

:))

Related Posts with Thumbnails