2011. december 15., csütörtök

bejgli

Megnéztem a wikipédián, állítólag, "a karácsonyi mákos és diós bejgli (kalács) készítése Magyarországon néphagyomány. A népi hiedelem szerint a diót rontás ellen kell enni, a mák pedig bőséget hoz a házhoz." Nálunk a beigli nem tartozott a karácsonyi sütik közé, valószínűleg ezért nem jön a bőség a házhoz! :) Diósat eszünk, zserbó mindig van a karácsonyi asztalon!
Elhatároztam. az idén lesz bejgli. Megnéztem a  Laptopkonyhán Farkas Vilmos miként készíti, Ő mégiscsak profi! Mintha egykori cukrász tanáromat hallottam volna, igen cukrász tanáromat, mert bizony én tanultam ezt a mesterséget még a szakközépiskolában, aztán sosem lett belőlem cukrász.
Kiokosodva, magabiztosan láttam neki a bejgli-prototipusoknak, diósnak, mákosnak, almás-diósnak, meggyes-mákosnak.
Bejgli készítés előtt, mindenkinek ajánlom a videók megnézését, tényleg alapos!
A recepten természetesen nem változtattam, csak a mangalica zsírt vajjal helyettesítettem.
A tészta hozzávalói:
52 dkg liszt
5 dkg porcukor
26 dkg vaj
csipet só
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
1 dl tej
2 db tojássárgája
10 gr élesztő
1 vaníliarúd kikapart belseje
Hideg alapanyagokkal dolgozzunk.
A tejet, a tojássárgáját, az elmorzsolt élesztőt és a vaníliarúd kikapart belsejét összekeverjük.
Egy másik tálban a lisztet keverjük össze a porcukorral, a sóval és a lereszelt narancs és citromhéjjal. Elmorzsoljuk a vajjal, majd összegyúrjuk a tejes résszel. Gyorsan dolgozzunk, ne melegedjen fel a tészta.
Négy egyenlő részre osztjuk a tésztát, felgömbölyítve hűtőben pihentetjük.

Elkészítjük a tölteléket. A hozzávalók 1 rúd töltelékéhez:
100 ml víz
8-10 dkg cukor
2 dkg édesmorzsa (ez lehet darált babapiskóta vagy háztartási keksz)
15 dkg dió vagy mák
fél citrom reszelt héja
fél narancs reszelt héja
1 csipet őrölt fahéj
fél vaníliarúd kikapart belseje
A diót/mákot összekeverjük a morzsával.
A vizet felforraljuk a cukorral, a vaníliával, fahéjjal, citrom és narancshéjjal. Leforrázzuk a diót/mákot, összekeverjük. Hűlni hagyjuk.
A tölteléket "extrázhatjuk" almával, meggyel, lekvárral, marcipánnal...amivel szeretnénk!

A pihentetett tésztát egyenként kb. 20×25 cm-es téglalapokká nyújtjuk. Egyenletesen eloszlatjuk a tölteléket, a széleken 1-1 cm helyet hagyva. A tészta oldalait ráhajtjuk a töltelékre. Majd az alsó részét is a töltelékre hajtjuk, kicsit lelapítgatjuk, egy szintbe legyen a töltelékünk a felhajtott tésztával, majd feltekerjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, lekenjük 1 egész tojás és 2 tojássárgája keverékével. Hagyjuk rászáradni. Majd lekenjük tojásfehérjével. Szintén hagyjuk száradni. Hústűvel, hurkapálcikával vagy villával az oldalait és a tetejét megszurkáljuk. Előmelegített 200 fokos sütőben, kb. 30 percig sütjük.
Ha megsültek összetoljuk egymás mellé a bejgliket, így hagyjuk kihűlni.

Karácsonyra gesztenyéset is készítek! És valami extrát, de az még titok....






16 megjegyzés:

Barbi írta...

Pont ma néztem meg a videót!!! :) Van pár dolog amit megfogadok, de én anyukám bejglijét sütöm 12 éve és akkora sikere van, hogy nem változtatok rajta.
Pedig a tiéd gyönyörű lett ám!
Hová ez a nagy sietség, én a jövőhéten sütöm. Olyan jól néz ki, hogy karácsonyig egy morzsa sem marad!!! :)))

Liza írta...

Gyönyörúek lettek a bejglik! Én is gondolkodom, hogy ezt a receptet készítem el!:)

Gizi írta...

Csodálatosak lettek a bejglijeid!!! Én is megnéztem a videót, és meg is sütöttem, így igazolhatom hogy nagyon finom. Én sertészsírt tettem bele a mangalica helyett, de így is nagyon omlós lett a tészta.:)

Maimoni írta...

Anyám, ezek gyönyörűek!! Gratulálok!

trollanyu írta...

Fantasztikusak lettek:) Idén én új receptet szeretnék kipróbálni, mert nagyon szeretjük, de mindig kireped. Ezek gyönyörűek.Én is jövő héten sütöm, mert hétvégén akartam, de a fiam azt mondta, akkor nagyon el kell dugnom, különben nem marad egy morzsa sem.Én is készülök valami új töltelékkel, kíváncsi vagyok a tiéd mi lesz:)

marisz57 írta...

Nagyon szépek a bejglieid kívül-belül egyaránt! Biztos finomak is!

marcsis írta...

Barbi! Ezek voltak a próba-bejglik, még nem sütöttem és nem akartam karácsonykor "beégni"! :)
Liza, ajánlom finom nagyon!
Gizi, tényleg, a sertészsír eszembe sem jutott.
Maimoni, köszönöm, a Laptopkonyhán tanultam! :)
Trollanyu, én is kíváncsi leszek a Te töltelékedre! Téged ismerve mentve lesz a recept! :)
Marisz, köszönöm Neked is!

Ditta írta...

Nagyon ügyes vagy,gyönyörűek lettek,én is elkészítettem ,anyukám keverékével összegyúrva,és tényleg nagyon finom,nem lett ilyen szép mint a tied,de majd legközelebb:-)

Gabriella írta...

Ahhoz képest, hogy próbasütik, istenien sikerültek! Nagyon szép felszeletelve...

marcsis írta...

Ditta, Gabriella köszönöm Nektek is a dícsérő szavakat!

Névtelen írta...

Megcsináltam, nagyon finom lett! Talán marad belőle pár szelet karácsonyig:))Köszönöm a receptet! Berni, Moldova

marcsis írta...

Berni! De örülök! Még a végén karácsonyra sütheted a következő adagot! :)

Rosita Vargas írta...

Una receta hermosa me llevo varias rodajas,abrazos y buen año.

marcsis írta...

Gracias Rosita! Feliz ano nuevo para ti!

Névtelen írta...

Egy buta kérdés: nekem nem nyilvánvaló, hogy a töltelék receptje egy rúdhoz vagy négy rúdhoz elég?

marcsis írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Related Posts with Thumbnails