A várva-várt hosszú hétvégén családi ebédet szerveztünk. Eredetileg 14 fővel, de betegség miatt 11-re csökkent a létszám. Meg is maradt egy fél tepsi túrós-meggyes süti , ami kimondottan a távol maradt Lacinak készült. Másnap a kis családom, főleg Zsófi lányom és a férjecském áldozatot hoztak,elfogyasztották a maradékot.
A menüt a levessel kéne kezdeni, de most megfordítom a sort, a desszerttel kezdem. Mert megígértem...
Desszertnek a somlóit választottam, azt általában mindenki szereti, de ha valaki mégsem, akkor a túrós-meggyes már kipróbált receptem volt a családi összejöveteleknél. Végül is a somlói nyert, ha az elfogyasztott mennyiségben mérem.
Anyukámtól tanult tuti recept:
3 piskótalapot sütünk. Egy diósat, egy csokisat és egy simát. A piskótalap készítését korábban már leírtam, ITT !! 4-4 tojásból süssük a lapokat, a kakaóshoz 2-3 evőkanál kakaóport keverünk, a dióshoz 3-4 evőkanál darált diót. A lapokat, ha megsültek hagyjuk kihűlni.
Közben elkészítjük az alapöntetet és a krémet.
Az alapöntet: 2 evőkanál kristálycukor
2 dl víz
1/2 rúd vanília kettévágva vagy 1 tasak vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
Ezeket összeforraljuk, ha forr beleöntünk fél deciliter jó rumot, vagy ha gyerekeknek is készül, akkor rumaromával helyettesítsük. Az alapöntetet is hagyjuk hűlni.
A krém készítése: 1,5 l tejet felteszünk forralni. Közben habosra keverünk 4 tojás sárgáját 4 evőkanál cukorral, 1 csomag vaníliás cukorral, majd 4 csomag vaníliás pudingport, végül 1/2 liter tejjel hígítjuk.
Ha forr a tej belekeverjük, sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről, még forrón belekeverjük a 4 tojás fehérjéből 4 evőkanál cukorral felvert kemény habját. A krémet is hagyjuk kihűlni.
Elkészítjük a csokiöntetet is: 20 dkg kristálycukrot,
5 evőkanál jó kakaót,
2 dl vizet összeforralunk. Ha sűrűsödik keverünk bele -ízlés szerint- rumot vagy rumaromát, és 5 dkg vajat. Szintén hűlni hagyjuk.
Ha minden kihűlt egy magas falú tepsi aljára lerakunk
egy piskótalapot
meglocsoljuk alapöntettel
vaníliakrémmel megkenjük
megszórjuk durvára tört vagy darált dióval
megszórjuk mazsolával
következő piskótalap
alapöntet
vaníliakrém
dió, mazsola........
így rétegezzük, a tetejére vaníliakrém kerüljön, amit dióval megszórunk.
Hűtőbe tesszük, egy éjszakát állni hagyjuk.
Fogyasztáskor galuskákat szaggatunk, tejszínhabot nyomunk rá, csokiöntettel meglocsoljuk.
Én fagyis kanál segítségével tálalom és a receptből kihagyom a mazsolát....anélkül is finom!
2011. március 15., kedd
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
2 megjegyzés:
Elkészítettem ezt az isteni somlói galuskát. A párom azt mondta, hogy még soha nem evett ilyen finom somlóit :) Köszi a receptet!
Csongi! Örülök, hogy ízlett! :) Jó olvasni az ilyen visszajelzéseket!
Megjegyzés küldése