2011. szeptember 22., csütörtök

lángos

Minden évben nyáron tartunk egy kedves rokonnál családi összejövetelt. A környezet idilli, Békésszentandrás, házikó hatalmas terasszal, csodaszép virágok, a kert végében Holt-Körös.
Minden évben emlékezetesek ezek a napok, már a reggelek is jól kezdődnek. Lángossal. Fokhagymással, sajtos-tejfölössel, káposztással.
A lángos készítés mestere Babi néni. Én, mint jó kukta eltanultam minden fortélyt, és néha meglepem a családot.

A lángos hozzávalói:
5 dl tej
5 dkg élesztő
1 kg liszt
1 csapott evőkanál só
1 pohár kefir / 150 gr.
A lisztbe belemorzsoljuk az élesztőt és a sót, majd hozzáadjuk a kefirt és a tejet, begyúrjuk. Tegyünk magunk mellé egy kis tálat, amit megtöltünk vízzel. A tészta gyúrása közben ebbe mártogassuk kezünket, akkor nem ragad rá a tészta. Két részre osztjuk, kiolajozott zacskóba tesszük, a zacskót úgy kössük be, hogy a tésztának legyen helye kelni, dagadni. Hűtőben kelesztjük. Ha reggelire szeretnénk lángost enni, előző este gyúrjuk be.
Sütés előtt kivesszük a hűtőből a tésztát, kis adagokra vágjuk, lángos formára kinyomkodjuk, olajban kisütjük.
Sósan, fokhagymásan, sajtos tejfölösen egyaránt finom.

Jövő nyáron a káposztás lángos következik! :)
Íme a mesterem:

Itt pedig az én művem:



5 megjegyzés:

Éva írta...

Babi néni nagy átéléssel süti a guszta lángost! Te lángosod is nagyon jól néz ki, guszta!

trollanyu írta...

Nagyon guszta:) Imádjuk a lángost, anyukám tudta nagyon jól elkészíteni, de én is szoktam:)

Vicuska írta...

Nagyon bejön, mindkettőtöké!!! :)

Bianka írta...

Nagyon guszta szépek

marcsis írta...

Köszönöm mindenkinek!
Azért Babi nénié mindig valahogy finomabb...:)

Related Posts with Thumbnails