2010. november 25., csütörtök

máglyarakás

Nálunk egész évben alma-szezon van. Szeretjük egészben, szeletben, reszelve, nyersen, sülve, főve....habár mostanában a főzött, kompótos forma sajnos nem nagyon kerül az asztalra. Dédimama készítette mindig...

Máglyarakás:
6 db almát megmosunk, megpucolunk, vékony szeletekre vágjuk.
5 dkg margarinon, egy mokkáskanál fahéjjal megszórva, két evőkanál mézzel lecsurgatva megpároljuk az almákat. Imádom ezt az illatot!
6-8 darab szikkadt zsömlét 1 centiméteres vastagságúra szeljük.
1 liter tejet felforralunk. 4 tojás sárgáját 10 dkg margarinnal 2 csomag vaníliás cukorral, 10 dkg kristálycukorral kikeverünk. A forró tejbe keverjük.
Egy magas falú tepsit kivajazunk, búzadarával megszórjuk. Belerakjuk a zsömle felét, a tejes keverék felét rálocsoljuk apránként, úgy, hogy mindenhol érje a zsömlét. Ráegyengetjük a párolt almát, majd rárakjuk a zsömle másik felét. A maradék tejet rálocsoljuk, szintén úgy, hogy mindenhol érje a zsömléket.Megkenjük baracklekvárral a tetejét. 180 fokon kb. 30 percig sütjük. Kivesszük a sütőből, a 4 tojásfehérjéből kemény habot verünk, belekeverünk 2 evőkanál baracklekvárt. Visszatesszük a sütőbe 150 fokon még 15 percig sütjük, a lángot elzárjuk, kinyitjuk a sütőajtót, így szárítjuk a habot.

Én zsömléből készítem, mert leginkább ez marad a kenyértartóba, de lehet szikkadt kifliből és kalácsból is.
Egyszerű, gyors és finom csemege, mennyei illattal.


0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails